BAJSKULTURA

Provozajte se od Ušća do Studentskog grada i na kreativan način upoznajte kulturu i istoriju Beograda! Tokom vožnje imaćete priliku da čujete interesantne priče o tome kako je bio zamišljen novi grad na levoj obali Save i ko ga je gradio.

Novi Beograd je autentičan prostor, gotovo u celini izgrađen u vreme socijalizma. Kao takav, on delom predstavlja i materijalizaciju tada aktuelne politike i ideologije koja je obeležila drugu polovinu 20. veka.

Saznajte zašto je Novi Beograd bio tako važan simbolički centar nove države i kako se zajedno sa pretvaranjem močvarnog tla u urbano naselje, menjao lik i svest graditelja. Otkrićemo Vam kako su rešavani građevinski izazovi i problemi na terenu i šta povezuje zajednice bivših akcijaša koji se organizuju i okupljaju i danas.

Bajskultura aktivira kulturne resurse grada i nudi aktivno i kreativno ispunjeno slobodno vreme. Projekat Bajskultura je kombinovana akcija zaštite kulturnog nasleđa i životne sredine u kontekstu održivog razvoja, nastao u želji da ukaže na doprinos koji svaki pojedinac može da pruži.

Ove godine Muzej istorije Jugoslavije realizuje biciklističke ture po Novom Beogradu u saradnji sa iBikeBelgrade.

Ture su počele 18. juna i biće organizovane svake srede i subote u 17h, do kraja oktobra.
Muzej istorije Jugoslavije u mogućnosti je da jednom nedeljno obezbedi besplatnu turu (sredom od 17h), dok je cena ture subotom 1000 din. Bicikli su obezbeđeni, a tura traje tri sata!

Mesto okupljanja: ispred KC Grad, Braće Krsmanovića 4.
Prijavljivanje na sajtu www.bajskultura.rs.

Pogledajte još