Valjevo: Napadnute "Žene u crnom", nekoliko povređeno

Nekoliko aktivista je povredjeno posle napada grupe mladjih ljudi, koja je sve vreme skupa protestovala, pa je policija, koja je obezbedjivala skup, uhapsila njih nekoliko.

Aktivisti "Žena u crnom" su na centralnom gradskom trgu razvili uobičajeni transparent kojim traže da se žrtve Srebrenice ne zaborave, a izvršioci genocida pozovu na odgovornost.

Nedugo zatim počeli su da se okupljaju mladi ljudi uglavnom obučeni u majice "četnici Valjeva" i vredjaju aktiviste "Žena u crnom".

Oni su se "požalili" jer skup nije najavljen, pa da se "skupi Valjevo i pokaže im šta misli".

Većina prolaznika centralnom Karadjordjevom ulicom stajala je na trotoarima preko puta Gradskog trga i odatle posmatrala šta se dešava.

Najpre su čulo izvikivanje "Ua, ua!", a potom i "Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice srpska Srebrenice!".

Aktivistkinje su gadjane jajima, a policija, koja je u medjuvremenu dobila pojačanja, pokušavala je da održi red i na taj način što je nekoliko najratobornijih Valjevaca uhapsila i "maricom" sprovela u Policijsku upravu na drugom kraju grada.

Kada je, gotovo posle sat vremena, skup bio okončan, a aktivisti "Žena u crnom" počeli da pakuju transparent, nekoliko mladića je iskoristilo nepažnju policajaca, upalo medju aktiviste, uglavnom žene, i napalo ih, pa je nekoliko njih posle udaraca završilo na asfaltu.

Policija je tada reagovala, primenila silu, i uhapsila još trojicu mladića, koji su takodje privedeni.

Njihovi istomišljenici su najavili da će ići pred zgradu Policijske uprave, a policija obezbedjuju jedan hostel u centru grada, gde su odseli učesnici protesta, koji su danas biciklima došli iz Beograda.

Oni sutra nastavljaju put Loznice, a prekosutra će biti u Potočarima.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.