Zašto se zbog krađe 300 evra leži u zatvoru, dok se oni koji su ukrali milione brane sa slobode?

U poslednjih desetak dana MUP Srbije je uhapsio je četvoro veoma važnih javnih rukovodilaca u našoj zemlji, koji su optuženi da su na razne načine oštetili državu ili firme kojima rukovode za nekoliko miliona evra.

Međutim, troje su nakon saslušanja pušteni na slobodu, dok je samo jedan zadržan u pritvoru, a i za njega se čuju zluradi komentari da je samo pitanje dana kad će biti na slobodi.

U isto vreme, Slobodan Nedeljković Džambo, nesrećnik iz Obrenovca, koji je pokušao da postane slavan za vreme poplava lažno se predstavljajući u medijima, uzevši na osnovu toga 30.000 dinara od donatora, čami skoro mesec dana pritvoru, pa srpska javnost s pravom postavlja pitanje u kakvoj zemlji mi živimo i gde je tu pravda?

Podsetimo, Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda i generalni sekretar Ivana Zeljković, optuženi su da su ovu instituciju oštetili za 22 miliona dinara. Međutim, ubrzo nakon pritvaranja oni su se našli na slobodi.

Mediji su neposredno pre pritvaranja Jankovića objavili nekoliko šokantnih činjenica na osnovu kojih se postavlja pitanje kako je uopšte takav čovek mogao da se nađe na čelnoj funkciji Privredne komore. Između ostalog, obelodanjeno je da je u Italiji svojevremeno pravosnažno osuđen zbog krađe i prevare.

Sudija za prethodni postupak u Višem sudu u Beogradu odredio im je meru zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu da se svakog prvog radnog dana u mesecu javljaju Policijskoj stanici Vračar. Takođe im je određena mera zabrane korišćenja sredstava komunikacije (telefon i internet), kao i prilaženje i sastajanje sa svedocima koji treba da budu ispitani tokom istrage.

(old_image)

Nakon čelnika Privredne komore Beograda uhapšen je i Velimir Radosavljević, direktor Aerodroma “Nikola Tesla”, zbog sumnje da je zloupotrebio položaj.

On se sumnjiči da je sklopio štetan poslovni dogovor s niskotarifnom avio-kompanijom “Vizer”, čime je preduzeću na čijem je čelu naneo štetu veću od dva miliona evra.

Radosavljević je prilikom samostalnog vođenja pregovora s predstavnicima “Viz era” 29. januara 2010. zaključio Memorandum o razumevanju s tom kompanijom, kojim joj je odobrio korišćenje aerodromskih usluga ispod cene, uključujući i popust od 20 odsto na putničku taksu, iako takve pogodnosti nisu mogle da budu odobrene nijednoj kompaniji.

Uprkos dokazima koji su protiv njega sakupljeni, i on se nakon saslušanja kod sudije našao na slobodi, ali mu je zabranjeno da kontaktira sa svim svedocima koji će biti saslušavani u ovom postupku.

Prilikom saslušanja, Radosavljević je na saslušanju negirao optužbe tvrdeći da je saradnja s mađarskom kompanijom “Viz er” umnogome doprinela razvoju beogradskog aerodroma, kao i da ne postoje nikakve nepravilnosti u ugovoru koji je aerodrom potpisao s ovom kompanijom.

Jedini od rukovodilaca koji je uhapšen zbog optužbi za proneveru, a koji je ostao u pritvoru, jeste Dragan Marjanović, bivši direktor Unije poslodavaca Srbije, koji se sumnjiči da je oštetio svoju instituciju za 2.196.164 dinara.

Njemu je pritvor određen zbog opasnosti od bekstva i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao da utiče na svedoke koje tek treba ispitati.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije komentarisao ove slučajeve, ali je istakao da je preduzet niz koraka da se smanji kriminalitet i da je broj krivičnih dela na teritoriji Srbije u proteklih nekoliko meseci smanjen za 22 odsto.

On je takođe rekao da su postignuti značajni rezultati u borbi protiv korupcije, što je jedno od težišta rada MUP-a, i istakao da je otkriveno 548 krivičnih dela, a da su prijavljene 633 osobe.

Ministarstvo pravde se takođe nije izjašnjavalo o puštanjima na slobodu, ali je to i očekivano, jer je dobro poznat stav da se ne komentarišu pojedinačne presude kako se ne bi stekao dojam o pritisku na sudije koje rade na ovim postupcima.

S druge strane, prema rečima advokata Ilije Radulovića, pritvor se u poslednje vreme ne određuje na osnovu zakona, koji treba da se primenjuje na sve okrivljene, što, kako kaže, predstavlja najcrnje bezakonje.

On je za Novosti izjavio da ovakvo ponašanje zvaničnih organa možeda šteti društvu i celoj državi.

- Ovo se dešava kad se pritvor ne određuje po odredbama Zakonika o krivičnom postupku, nego po odredbama dnevno političkih potreba. Postupa se onako kako se kome prohte, samovoljno. Tako dolazi i do situacija kada se ispostavi da nije bilo osnova za nečije pritvaranje. Zato je, uostalom, Evropska komisija izračunala da su u ovom carstvu pritvorskih bezakonja okrivljeni proveli skoro 20.000 dana u neopravdanom pritvoru, za šta država mora da im plati više od 20 miliona evra – rekao je Radulović.

Izvor: telegraf

Pogledajte još