NE VERUJTE SVEMU ŠTO ČUJETE: 6 najvećih mitova o zdravlju!

Mit 1: Tinejdžerma je potrebno mnogo sna, ali starijima samo šest sati

Istina: Način i navike spavanja, kao i po pitanju svega drugoga, menjaju se postepeno. Ako uočite da ne spavate tako čvrsto i dugo kao u srednjoj školi, to ne bi trebalo da bude alarm za uzbunu, jer je sasvim normalno da kako starite menjaju se i navike. Olušnite svoj organizam i on će vam reći koliko vam je sna potrebno.

Mit 2: Vaginalni mirisi ukazuju na to da nešto nije u redu

Istina: Većina vaginalnih mirisa je sasvim normalna pojava, a ti mirisi se menjaju s obzirom na razdoblje menstrualnog ciklusa. Zato nije realno da “čista” i normalna vagina nemaju nikakav miris. Istina je da miris “tamo dole” zavisi od toga šta se konzumirali od hrane, da li imate upalu bešike ili neku vaginalnu infekciju, da li ste u period ovulacije ili ne… Uostalom, uvek možete da posetite svog ginekologa koji će vam reći ono što zaista jeste.

Hitan pregled je neophodan, ako primetite OVE znakove.

Mit 3: Velika količina multivitamina je neophodna svakog dana

Istina: Greška! Nova istraživanja ukazuju na to da unošenje velike i nepotrebne količine vitamina i dodataka ishrani ne sprečava hronične bolesti. Neki, pak, navode da bi ih trebalo izbegavati. Sve ono što nam je neophodno, nalazi se u hrani. Do vas je da na pravilan način odredite koju ćete namirnice unositi.

Umesto toga, popijte svako jutro čašu soka od cvekle i krastavca koji će vam dati ono što je vašem organizmu neophodno.

Mit 4: Suština oralne higijene su čisti zubi

Istina: Naravno, čisti zubi su vrlo važan segment, ali pravilnim pranjem zuba možete sprečiti i druge problem poput upale desni. Kada perete zube, četkicom lagano masirajte i predeo desni kako biste sprečili eventualne upale. Zdravlje desni je ključno kada je reč o oralnoj higijeni.

Mit 5: Vitaminom C se sve leči

Istina: Daleko od istine! Nova istraživanja ukazuju na to da osobe koje uzimaju ovaj vitamin nisu ništa otpornije od onih koji ga ne konzumiraju. Međutim, ista studija pokazala je da prehlada kod osoba koje uzimaju vitamin C ipak nešto kraće traje.

Mit 6: Detoksikacija je neophodna

Istina: Poslednjih nekoliko godina detoksikacija je postala pravi hit, a mnogi troše tone novca na brojne moderne metode detoksikacije. Međutim, činjenica je da je to sve nepotrebno jer ljudsko telo ima “ugrađen sistem” za detoksikaciju, a to je vaša jetra. Sve što bi trebalo da uradite jeste da pijete dovoljno vode i da jedete namirnice bogate kalcijumom, folnom kiselinom, vitaminom B3, B6, B12, A, C i E. Telo će proces detoksikacije odraditi samo...

Volite li margarin? Nakon ovoga ćete se osloboditi zabluda o njegovoj hranljivosti.

Izvor: Tportal.hr

Pogledajte još