Rektorski savet "nije nadležan" za slučaj Stefanovićevog doktorata

Rektorski savet KONUS-a okuplja čelnike državnih i privatnih univerziteta u Srbiji.

Odluku su među prvima podržali državni Univerzitet u Prištini i privatni Evropski univerzitet. Sednici Rektorskog saveta prisustvuje veliki broj novinarskih ekipa, kao i predstavnici Ministarstva prosvete.

Novi rektor Megatrenda Slobodan Pajović rekao je da će komisija za doktorat ministra Stefanovića biti sačinjena od stručnjaka koji nisu s tog univerziteta.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević kazao je da je u nadležnosti KONUS-a da da preporuku nekom svom članu (univerzitetu) da razmatra doktorat, a da je Megatrend, na kome je Stefanović doktorirao, već preduzeo potrebne mere, odnosno osnovao nezavisnu ekspertsku komisiju za proveru doktorata.

"Ovde je specifična situacija, jer je javnost fokusirana na jedan rad, jedan Univerzitet, jedan doktorat. Mi ne možemo da formiramo komisiju, ali možemo da svojim članicama damo preporuke. Meni je drago da je Megatrend odlučio da formira nezavisnu komisiju", kazao je Bumbaširević.

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković kazao je da će taj savet, u saradnji sa Savetom za nauku, formirati komisiju koja će do septembra proveravati doktorate na svim fakultetima i privatnim i državnim, kako bi napravili presek stanja.

Na sednici je zaključeno i da će se KONUS zauzeti za veću transparentnost doktorskih radova, odnosno da se izradi sajt na kome će doktorati biti izloženi bar jedan mesec kako bi oni koji žele mogli da daju sugestije pre sticanja zvanja doktora.

Pre nego što je predsedavajući Konferencije univerziteta Srbije predložio takvu preporuku, za reč se javio novi rektor Megatrenda Slobodan Pajović, koji je još jednom ponovio da je komisija tog fakulteta utvrdila da Stefanovićev doktorat nije plagijat, ali da će taj rad još jednom proveriti.

Izvor: B92

Pogledajte još