Ovogodišnji pad proizvodnje 14 odsto

BEOGRAD, 8. septembra 2009. (Beta) - Saradnici Ekonomskog instituta u Beogradu procenili su u utorak da će ovogodišnji pad proizvodnje u Srbiji biti 14 odsto, a u najboljem slučaju 12 odsto, dok će investicije biti manje nego 2008. godine za 23 a potrošnja za osam procenata.

"Na osnovu podataka o industrijskoj proizvodnji u junu i julu, kao i prognoza privrednika u avgustu, može se oceniti da je zaustavljen pad ekonomske aktivnosti ali da još nema jasnih zanakova oporavka", rekao je Stojan Stamenković na promociji novog broja biltena Ekonomskog instituta "Makroekonomske analize i trendovi i konjukturni barometar".

On je naglasio da je blagi oporavak industrije u odnosu na stanje pre nekoliko meseci posledica porasta proizvodnje električne energije, kao i poboljšanja situacije u smederevskoj železari Ju es stil i u proizvodnji motornih vozila i mašina, zahvaljujući subvencionisanim kreditima.

Struktura investiranja u Srbiji je, preme rečima Mahmuta Bušatlije, nepovoljna jer je najviše novca ulagano u stanogradnju i nekomercijalne objekte, dok je bilo zapostaljeno izdvajanje za industrijske objekte i infrastrukturu. "Reforma javnog sektora, koju Vlada Srbije najavljuje, nije sporna, ali je nedovoljna da bi se stabilizovale javne finansije", upozorio je Stamenković.

Kako je dodao, planirane mere za smanjenje javne potrošnje neće dati dovoljne efekte u 2010. godini, zbog čega bi dosadašnje "blage najave Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o povećanju poreza na dodatu vrednost (PDV) u oktobru mogle da prerastu u čvrsto insistiranje".

Pogledajte još