Ginekolog odbio da prekine trudnoću iako je beba imala mozak van lobanje

Hazan je prethodno odbio, pozivajući se na prigovor savesti, da se u njegovoj bolnici obavi veštački prekid trudnoće na koji je trudnica imala pravo zbog teškog oštećenja ploda. Ta Varšavljanka imala je i po izuzetno restriktivnom poljskom zakonu o abortusima pravo na veštački prekid trudnoće, zato što je u proleće u 25. nedelji trudnoće postalo jasno da plod ima ozbiljne deformitete glave i da će ubrzo preminuti u mukama, ako se rodi.

Profesor Hazan pozvao se na prigovor savesti, jer kao vernik katolik ima pravo da odbije intervenciju u suprotnosti sa verom. Međutim, umesto da trudnicu uputi hitno u neku drugu bolnicu i kod lekara koji će obaviti abortus kako mu zakon nalaže, on joj je ponudio da bolnica vodi trudnoću do kraja a zatim da nađe crkvenu ustanovu za neizlečivo bolesnu decu koja čekaju na smrt.

Beba se rodila, sa deformitetima glave, mozgom van lobanje i drugim anomalijama zbog kojih umire a prema rečima lekara, da ne dobija morfijum umirala bi u neizrecivim patnjama.

Slučaj je uzburkao javnost kada su u medije procureli detalji kakva oštećenja ima beba, a fotografije je, zbog suviše potresnog prizora, odbila da prikaže jedna od poljskih televizija.

Skandal oko Poljakinje prinuđene da rodi teško oštećenu bebu koja će uskoro umreti razbuktao se i među političarima, pošto su postkomunisti iz Saveza demokratske levice i anitklerikalna stranka podneli krivičnu prijavu i protiv gradonačelnice zato što nije odmah smenila direktora bolnice. Ona je to učinila danas, kada je stigao izveštaj kontrole koju je poslala u bolnicu profesora Hazana.

Izvor: Radio 021

Pogledajte još