Sastanak sa Šokenhofom: Vučić danas razgovara sa poslanicima nemačkog Bundestaga

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa poslanicima nemačkog Bundestaga Andreasom Šokenhofom, zamenikom šefa poslaničkog kluba CDU/CSU i Hansom Joakimom Falenskim, spoljnopolitičkim savetnikom poslaničkog kluba CDU/CSU.

Nemački poslanici Šokenhof i Falenski doputovali su juče u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa predstavnicima Vlade i opozicije.

Kako je rečeno u ambasadi Nemačke u Beogradu, Šokenhof i Falenski sastaće i sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem, ministarkom zaduženom za evrointegracije Jadrankom Joksimović i direktorom Kancelarije za Kosovo Markom Đurićem.

Na dnevnom redu će prema najavama iz Berlina biti pitanja vezana za pripreme Srbije na putu ka EU, dalja primena sporazuma Beograda i Prištine, odnosi sa Kosovom, kao i ekonomska situacija u Srbiji.

Direktor nemačke Fondacije Konrad Adenauer, bliske CDU, Henri Bone rekao je Tanjugu uoči posete da dolazak delegacije nemačkih parlamentaraca na čelu sa Šokenhofom vidi kao ohrabrenje i podršku reformama srpske vlade i društva u kontekstu evropskih integracija.

Šokenhof, nemački konzervativac, dobro je poznat srpskim političarima i srpskoj javnosti posebno zbog iznošenja nemačkih očekivanja od Srbije u sedam tačaka ili zahteva.

Između ostalog, Šokenhof je svojevremeno rekao da Nemačka očekuje da Srbija pre početka pregovora o prijemu u članstvo Evropske unije sa Kosovom potpiše zajedničku pravno-obavezujuću izjavu koja bi bila sprovedena do kraja pregovora o prijemu.

U sedam tačaka ušlo je i sprovođenje dosadašnjih dogovora u procesu dijaloga Beograda i Prištine, ali i dogovor o nastavku dijaloga i izvan predviđenih tema, kao što su energetika i telekomunikacije, početak ukidanja paralelnih struktura u bezbednosnom aparatu i upravi na severu Kosova i njihovo finansiranje.

Nemački parlamentarci dolaze u Beograd posle intenzivne diplomatske aktivnosti Srbije u Berlinu - razgovora srpskog premijera Aleksandra Vučića sa kancelarom Angelom Merkel i održavanja nemačko-srpskog foruma, na temu "Novi pocetak prema Briselu - Srbija na putu ka Evropskoj uniji", koji su otvorili Vučić i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.