LETOVANJE, A NE NOĆNA MORA: 4 zdravstvena problema kojih morate da se čuvate!

1.Stomačni problemi

Različite stomačne tegobe su najčešći zdravstveni problemi na putovanjima. Bakterije i virusi mogu da izazovu veoma neprijatne probleme, a do toga najčešće dolazi usred pijenja zagađene vode, neispravne ishrane, loše higijene ruku, ali i kupanja u prljavoj vodi.

Savet: Pijte samo flaširanu vodu, a ako znate da vam je stomak osetljiv, imajte pri ruci i probiotik.

2. Mokar kupaći

Gljivice se najlakše šire u mokroj i toploj sredini, pa je mokar kupaći kostim idealno mesto za ove nepoželjne goste. To je posebno bitno za pripadnice lepšeg pola, kod kojih je sluzokoža intimnih delova dodatno ugrožena.

Savet: Kako biste izbegli neprijatne gljivice, potrudite se da što manje vremena provodite u mokrom kupaćem. Čim izađete iz vode, istuširajte se i zamenite kupaći kostim.

3. Pad imuniteta

Do pada imuniteta, koji je često praćen pojavom herpesa, najčešće dolazi kod mladih ljudi koji neredovno spavaju, ne vode računa o ishrani i pojačano konzumiraju alkohol na letovanju.

Savet: Kako ne bi trpeo ni dobar provod, ali ni imunitet, potrudite se da u toku dana unosite što više svežeg voća i povrća, kao i velike količine vode. San možete da nadoknadite i na plaži, ali isključivo u hladu.

4. Čuvajte se „Margarita dermatitisa“

Dermatolozi upozoravaju da koža ne sme da dođe u kontakt sa sokom od limuna ili limete prilikom sunčanja, jer se na tim mestima pojavljuju opekotine u vidu pečata. S druge strane, alkohol isušuje kožu, pa je ona podložnija starenju i perutanju.

Savet: Kako su ovo glavni sastojci popularnog letnjeg koktela “Margarita”, ako ga već pijete, vodite računa da ne dođe u kontakt sa vašom kožom. Reakcija nije jaka, ali na koži ostaju pigmentacije.

SAVET ZA PAROVE: Leti se povećava plodnost!

To je dobra vest za one koji žele da prošire svoju porodicu, ali loša za one koji bi sa letovanja da se vrate bez prinove. Istraživanja su pokazala da povećano prisustvo vitamina D, koji se proizvodi prilikom sunčanja, povećava plodnost kod oba pola. Zato imajte to na umu i posebno povedite računa o zaštiti ako ne želite bebu.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.