Srbija iz svih uglova: Stigao Google Street View

Danas je kompanija Google zvanično predstavila Street View servis za Srbiju koji omogućava korisnicima virtuelnu šetnju po ulicama srpskih gradova.

Sve opcije aplikacije će postati dostupne u narednih nekoliko dana. zahvaljujući njoj korisnici mogu da se virtuelno kreću i istražuju ulice putem panoramskih slika zabeleženih iz perspektive posmatrača. Street View je dostupan i u okviru Google Earth aplikacije i na Google mapama za mobilne uređaje.

Google automobili su u oktobru prošle godine počeli da beleže fotografije sa pregledom od 360 stepeni u većim gradovima Srbije, kao što su Beograd i Novi Sad, a potom i u manjim gradovima i selima.

Srbija je 57 zemlja sveta koja se pridružila Google Street View servisu

"Ovo je savršena prilika da ljudi sa svih kontinenata vide Beograd onakav kakav jeste, bez ulepšavanja i bez raznih negativnih konteksta."- rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Od danas, Google vozila kreću u mapiranje cele Srbije, kako bi pokrila još 70 gradova i sela, a završetak ovog poduhvata planiraju u naredna tri meseca.

Predstavnica Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je izjavila da građani ne moraju da brinu za svoju privatnost jer Google Street View vozila snimaju samo javna mesta, lica prolaznika će biti zamagljena, kao i tablice automobila.

(old_image)

foto: google prt scr

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Lukrecija Ðeri, izjavila je da je ovaj projekat vrlo značajan za turizam naše zemlje, jer bolje pozicionira Srbiju na mapi sveta. Kako je navela, širenje ovog servisa na teritoriji Srbije je posebno bitno, jer su svi svesni da u 21. veku ono čega nema na internetu, kao da i ne postoji.

Ukoliko postoji mesto u Srbiji na kom niste bili, a želite da ga posetite, ovo je savršen način da ga proverite, ali i da virtuelno prošetate ulicama gradova, pogledate šume i jezera, proverite recenzije restorana koji vas interesuju, lokacije stana koji biste iznajmili...

Mada, Google vozila nisu uvek snimala samo interesantna mesta i pejsaže, u nekoliko navrata im se desilo da nalete i na neke prilično bizarne scene - pogledajte kakve OVDE

T.D.

Pogledajte još