Neki ne žele, a neki ne mogu da nađu posao: Polovina mladih u Srbiji ne radi!

Više od 50 odsto mladih ne radi, a veliki broj više od godinu dana traži posao, zbog toga se mora uspostaviti dobar model obrazovanja koji prepoznaje tržište.

To je zaključeno danas na konferenciji o zapošljavanju mladih.

Ministar za rad, zapošljavanje, siocijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je na ovoj konferenciji da je ta statistika zastrašujuća i ocenio da su mladi neprilagođeni tržištu – što znači da ili imaju obrazovanje koje nije potrebno, ili s druge strane nemaju dovoljno obrazovanja.

Šef sektora za evropske intergracije Delegacije EU u Srbiji Frenk Janmat rekao je da sa zadovoljstvom očekuju donošenje izmena zakona o radu, jer će poslodavci imati veće podsticaje da zapošljavaju mladih. Istakao je da je neophodno sprovesti program reformi scojalne politike i politike zapošljavanja u Srbiji i prilagoditi ih standardima EU. Napomenuo je da u Srbiji postoje sistemski problemi i da se maldi udaljavaju od tržšita rada. “Ovu situaciju treba rešavati kako bismo izbegli izgubljenu generaciju. Očicgledno je da ako se nešto ne uradi to predstavlja izgubljenu šansu i to Srbija ne može da dozvoli”, zaključio je Janmat.

Navodeći statističke podatke, Vulin je rekao da blizu 20 odsto mladih ne učestvuje u traženju posla, ali da s druge strane ima mnogo onih koji ga traže duže od godinu dana.

- Nema jednog rešenja za ovaj problem, ali obrazovanje jeste ključ svega… Moramo uspostaviti dobar model obrazovanja koji prepoznaje tržište – rekao je Vulin i ukazao da istraživanja pokazuju da je svaka treća diploma menadžerskog karaktera, a nije, kako je rekao, svako treće radno mesto koje se otvara menadžersko.

Istakao je da će se izmenama zakona o radu olakšati zapošljavanje, ali nažalost i otpuštanje.

Govoreći o izazovima sa kojima se suočava vlada, Vulin je rekao da u Srbiji ima 1,7 miliona penzionera, a imajući u vidu evropske standarde, da na jednog penzionera ide tri radnika, mi bismo trebali da imamo 5,1 miliona zaposlenih.

U tom smislu govorio je o izmenama zakona o PIO “koji neće odmah dobro uticati na zapošljavanje mladih”, ali jeste životna činjenica da imamo veliki broj penzionera.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je da je vreme kada je posao bio garantovan posle škole davno prošlo i da danas ne postoje garancije u tom smislu.

On je rekao da današnji učenici nisu manje sposobni nego oni pre 10 i 15 godina, samo nisu imali prliku da razviju veštine. “Kriza zapšljavanja je samo kriza veština koje nismo uspeli da razvijemo tokom školovanja”, rekao je on.

izvor: telegraf

Pogledajte još