Otvoreno pismo Vučiću: Građani Pančeva u borbi za pravo na zdrav život

Poštovani premijeru,

Pančevo poslednjih nekoliko nedelja boluje od izliva dima u nebo. I svake noći i jutra ista, načisto zagađena priča.

Građani Pančeva su uznemireni zbog isparenja iz Azotare koja im iz dana u dan otimaju nebo i pravo na zdrav život. Zagađenje vazduha – stari, dobro poznati podmukli neprijatelj Pančevaca, ovoga puta ne pogađa samo disajne organe, već i oči. Na društvenoj mreži Fejsbuk građani su počeli da kače slike koje su sami napravili.

(old_image)

Revoltirani građani pokušavaju na razne načine da ukažu javnosti na postojeći problem. Posegli su i za kreativnim akcijama – jedne noći maske su se našle čak i na licima gradskih spomenika:

Prve srede u mesecu, 2. jula, tačno u podne, gradom su odjekivali zvukovi sirena koje su se mogle čuti kako u centru grada tako i u većini gradskih naselja, pa i sa prozora stambenih zgrada. Kao u filmu. (Da li ste gledali La Haine? Ukoliko niste, topla preporuka.)

Pokrenuta je i fejsbuk stranica “Zagađeni načisto – Pančevci protiv zagađenja” koja je za samo par dana skupila preko 2 hiljade pristalica.

Pišem Vam, zato što mislim da treba da znate, a možda ne znate.

Pišem Vam, jer problem zagađenja nije rešiv u Pančevu.

Pišem Vam, jer mediji ne pišu dovoljno o problemima koji tište građane Pančeva.

Pišem Vam, jer ste, čak i pojedinačno, trenutno ubedljivo najmoćniji politički faktor u državi, koji odveć brzo pitanje zagađenja u Pančevu može da podigne na viši politički nivo, gde mu je zapravo i mesto.

(old_image)

Pišem Vam, kako problem Pančevaca ne bi ostao problem samo Pančevaca. Od fabrika u Pančevu godinama profitiraju mnogi, a žrtve su jedino građani Pančeva. Građani Pančeva, kao i svi državljani Srbije, imaju Ustavom zagarantovano pravo na život u uslovima dostojnim čoveka, i imaju pravo na čisto nebo.

Pišem Vam kako bih Vas zamolio da vratite ministartvo ekologije, jer nam je neophodno. I zamolio bih Vas, u ime svih Pančevaca, da ga preselite upravo u Pančevo. Tim potezom ušli biste u istoriju, makar Pančeva. Učinili biste veliko delo. Građani Pančeva, koji bivaju trovani decenijama unazad, to zaslužuju.

Unapred zahvalan,
Građanin Pančeva

Više o akciji možete videti OVDE

Pogledajte još