Kako bi svet izgledao bez nafte: Izazovi snabdevanja strujom

Nedavno ste na sajtu Ekologija mogli da čitate prvi deo feljtona koji se bavi našim životom na planeti na kojoj više nema nafte. Svet bez nafte bi se vrlo zakomplikovao ako govorimo o saobraćaju – panika na benzinskim pumpama, otkazani letovi, međunarodna ekonomija u kolapsu, prazni putevi… međutim, to nije ništa u odnosu na ono što sledi. A to je nestanak struje.

Mada, reći ćete, struja se uglavnom proizvodi uz pomoć uglja. Još će u našim stanovima svetleti sijalice. Naravno, sve dok budu trajale rezerve uglja. Svi bageri za iskopavanje uglja koji rade na dizel bi stali, a oni za one koji rade na struju bi morala da se preispituje energetska isplativost. Zamislite taj atak na energetski sistem onog trenutka kad sve što je trošilo naftu počne da se prebacuje na struju. Automobilska industrija bi naglo krenula u proizvodnju električnih automobila ali, kako sad stoje stvari, ta tranzicija ne bi prošla ni lako ni brzo. Verujte, restrikcije i isključenja bi ponovo postale sastavni deo naših života.

Hlađenje i grejanje naših domova bi postalo prilično komplikovano. Štednja energije bi postala glavna briga u našim domovima, pa bi mnogi uobičajeni aparati postali luksuz koji bi morao da se izbaci iz upotrebe. Okrenite se oko sebe. Čega biste se prvo odrekli? Tableta, blendera, televizora, klime, nepotrebnih sijalica, mobilnih telefona? A šta je sa veš mašinom, bojlerom, šporetom, zamrzivačem?

Solarni paneli bi od novotarije dosadnih ekologa postali obavezna oprema svakog domaćinstva. Obnovljivi izvori energije bi najzad dostigli svoju pravu vrednost – neprocenjivu, jer u svetu potrošnih i prolaznih stvari imati beskonačan izvor energije zaista nema cenu.

Izvor: Ekologija.rs

Pogledajte još