Programeri u Srbiji mogu da biraju za koga će da rade

Ministarstvo prosvete i sajt poslovi.infostud objavili su rezultate koji pokazuju koje struke imaju najviše šansi da nađu posao u Srbiji, kao i u kojim oblastima posla ima najviše.

Najtraženijih pet zanimanja su programer, JAVA programer, PHP programer, NET diveloper i softver inženjer. U prvih 10 su još diplomirani inženjer elektrotehnike, iOS diveloper, diplomirani inženjer mašinstva, C programer i komercijalista.

Ovi podaci, koji se odnose na 2013. godinu, dobijeni su zahvaljujući saradnji sa poslovi.infostud.com, sajta koji objavljuje oglase za posao pretežno u privatnom sektoru, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Grafikon desno prikazuje ukupan broj oglasa za ovih 50 zanimanja u 2013. godini grupisanih po oblastima.

Ova mera predstavlja matematičko očekivanje broja uspešno dobijenih poslova ukoliko bi se kandidat sa potrebnim kvalifikacijama javio na sve oglase za to radno mesto u toku jedne godine.

Na primer, ukoliko se mesar prijavi na sve oglase za posao mesara u toku godinu dana, statističko očekivanje je da će 6,77 puta dobiti posao.

Takođe, primećuje se da je najzastupljeniji posao trgovca, odnosno da se u najvećem broju oglasa za posao u 2013. godini tražio trgovac.

Posao trgovca (prodavac) rangirano je tek na 19. mestu, što je posledica velike konkurencije, odnosno velikog broja trgovaca koji traže zaposlenje. Samim tim, šansa za zaposlenje je manja.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još