Velja Ilić prvo uvredio novinarku pa joj posalo 101 ružu

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije je naveo da nije postojala nikakva namera da novinarku lično uvredi.

U saopštenju ministarstva, a povodom saopštenja Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u kome se navodi da je ministar Ilić ''uvredio'' novinarku Šarić, se navodi da u razgovoru nije postojala nikakva namera ministra da pomenutu novinarku lično uvredi.

"Ovim saopštenjem ministar Ilić upućuje novinarki Šarić javno izvinjenje, uz 101 ružu, ukoliko je na bilo koji način narušen njen profesionalni integritet",
ističu u ministarstvu.

NUNS je ranije danas najoštrije osudio postupak ministra Ilića, zatražio javno izvinjenje i pozvao sve koleginice i kolege da, do tada, bojkotuju sve političke aktivnosti ministra Ilića, jer smatra da je "ovo jedini način da se javnost upozori na ovakvo ponašanje, a novinari zaštite od primitivizma aktuelnog ministra u Vladi Srbije".

Novinari CINS-a pripremaju objavu baze podataka o sukobima privatnog obezbeđenja i građana u proteklih 10 godina, u okviru čega proveravaju tačnost medijskih napisa o takvim incidentima. Ilić je pozvan radi provere da li se njegovo obezbeđenje sukobilo sa
policajcem 2004, odnosno sa novinarom tri godine kasnije.

Kako je preneo NUNS, osim što je negirao da je reč o njegovom obezbeđenju, Ilić je Milici Šarić odgovarao rečima: ",Samo vi bazu radite, baza je vrlo bitna... Kako vas nije sramota, bedo jedna, vi novinar neki... Pitate me gluposti, ko vam je dao nalog da pitate gluposti? Da li ste normalni, majke vam, kad me pitate takvu stvar'".

NUNS je podsetio da ovo nije prvi put da se Velimir Ilić fizički i verbalno obračunava sa novinarima. On je 2013. godine šutnuo u koleno, opsovao i vređao novinara TV Apolo Vladimira Ješića, posle čega je snimanje televizijske emisije prekinuto.

Pre toga, Ilić je javno vređao autorku emisije "Utisak nedelje" Olju Bećković i pretio novinarima i urednicima TV Čačak.

NUNS smatra da je javno izvinjenje i bojkot minimum kojim novinari moraju da traže i preduzmu i na taj način zaštite sopstveni ugled i dostojanstvo.

"Ministar Velimir Ilić, ali i sve javne ličnosti, treba da shvate da u ophođenju sa novinarima moraju da se pridržavaju elementarnih civilizacijskih normi", naveo je NUNS.

Izvor: Mondo

Pogledajte još