POSTANITE VRHUNSKA KUVARICA: 4 greške kojih niste svesni kada spremate jaja

1. Kuvana jaja


NEISPRAVNO: Prilikom pripreme tvrdo kuvanih jaja, stavite jaja u posudu sa hladnom vodom, kuvate ih 10 minuta i odmah jedete.

ISPRAVNO: Hladna jaja stavite u posudu, prelijte ih toplom vodom i stavite na vruću ringlu. Kad voda provri, na posudu stavite poklopac, sklonite s ringle i ostavite tako 15 minuta. Zatim jaja potopite u hladnu vodu na desetak minuta. Hlađenje će sprečiti da jaja dobiju neobičnu boju i miris.

2. Pečena jaja

NEISPRAVNO: Tiganj od nerđajućeg čelika je dušu dao za pripremu mesa i povrća, ali ako u njemu počnete da pečete jaja, ona će verovatno završiti kao kajgana.

ISPRAVNO: Uzmite teflonski ili keramički tiganj, ubacite u njega kašiku maslaca, pa kad se maslac ugreje, razbijte jaja i ispecite ih. To će im dati najbolji ukus.

3. Poširana jaja

NEISPRAVNO: Kod poširanja jaja u vodu stavljate so kako se belance ne bi razdvojilo. Velika greška! Jaja će zbog toga poprimiti kiselkasti ukus koji ćete teško uspeti da uklonite.

ISPRAVNO: Stavite sirovo jaje u kašiku s rupicama i spustite ga u vodu malo pre nego što voda počne da ključa. Potom smanjite temperaturu i ostavite da vri minut-dva. Potom ga kašikom izvadite iz vode i servirajte.

4. Kajgana

NEISPRAVNO: Razlupali ste jaja, umutili ih viljuškom i sipali u vreo tiganj? Brzopotezno spremanje kajgane je zločin za njen ukus!

ISPRAVNO: Lagana i dovoljno sočna kajgana zahteva spremanje na blagoj temperaturi.Takođe, pre nego što jaja ubacite u tiganj, dobro ih umutite kako se ne bi videli delovi belanceta. Kad ih sipate u tiganj, lagano ih mešajte dok kajgana ne bude gotova.

Naučite se i malom triku koji će vam pomoći da vaša salata bude slasna i sveža.

Izvor: Večernji.hr/Nadlanu

Pogledajte još