ČUVARI TRADICIJE: Hipodrom – vek slavlja sporta, lepote, elegancije i lepih manira (FOTO)

Prvi galopski derbi i prva trka Beograda održani su davne 1921. godine. Od tada, pa sve do danas, ove manifestacije su deo tradicije, baš kao i kasačke trke revijalnog karaktera koje su započete daleke 1930. godine.

Hipodrom kod Careve Ćuprije je najstariji sportski objekat u Beogradu. Ukazom Kralja Aleksandra od 15. novembra 1920. godine Dunavskom kolu jahača “Knez Mihajlo” ustupljeno je državno zemljište na besplatan zakup na period od 75 godina, “radi podmirenja zemaljske potrebe u stvaranju stalne staze za javne konjske utakmice”. Ukaz je objavljen u službenim novinama broj 272 od 7. decembra. 1921.godine.

Galopski derbi utemeljen je u Engleskoj 1780. godine, a trka je dobila ime po lordu Derbiju, u to vreme poznatom odgajivaču i vlasniku galopera. U našoj zemlji je od 1904. do 1914. godine na trkalištu „Banjičko polje” održavan „Srpski derbi”.

Prvi „Jugoslovenski galopski derbi” istrčan je 1921. godine na hipodromu kod Careve ćuprije, u organizaciji Dunavskog kola jahača „Knez Mihailo”. Vlasnici ergela dolazili su od ranog jutra da nadgledaju pripreme svojih najboljih grla za takmičenje. Oni su bili prvi promoteri visokog stila odevanja na hipodromu.

Ono po čemu je Hipodrom prepoznatljiv jeste i manifestacija “Lejdis Dej”. Reč je o događaju koji potiče iz Engleske, a kojim se na svim hipodromima u svetu slavi elegancija i ženska lepota.

Ukoliko želite da osetite duh tradicije i dobrih, starih vremena, posetite Hipodrom Beograd ovog vikenda. U skladu sa tradicijom, biće održana i galopska trka, 92. po redu, i “Lejdis Dej”, na kom će biti izabrana i nagrađena dama sa najviše stila.

ND

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.