Veče internacionalne kuhinje

I ove godine, nj.k.v prestolonaslednik Aleksandar II je na Belom Dvoru ugostio predstavnike diplomatskog kora i nekoliko novinarskih ekipa na tradicionalnoj večeri internacionalne kuhinje

Okružen slikama predaka, sa osmehom na licu, prestolonaslednik je u foajeu dvora strpljivo dočekivao zvanice, kojih, na prvi pogled, nije bilo previše. Međutim, kasnije, kada su se svi okupili oko šarene trpeze, brojka je postala znatno ozbiljnija.

U opuštenom ćaskanju tokom koktela dobrodošlice, a potom u nasmejanim licima devojaka i momaka iz AKUD ''Lola'', pored nekoliko ambasadora i više predstavnika ambasada, uživali su i šefovi međunarodnih misija u našoj zemlji. Ipak, u stihovima ''Divna, Divna čarne oči ima, da me hoće pogledati njima'' i pratećem spletu srpskih igara, najviše je uživao domaćin, koji je goste pozdravio rečima da je ''uvek lepo videti tako šarenu trpezu na Belom Dvoru'' i da ''nas ovakve manifestacije zbližavaju, jer imamo priliku da bolje upoznamo druge zemlje''.

Princeza Katarina, kako je prestolonaslednik potvrdio, zbog obaveza u inostranstvu, nije bila u mogućnosti da prisustvuje večeri, ali u Beogradu će sigurno biti 16. decembra kada njena fondacija u Centru "Sava" organizuje humanitarnu manifestaciju ''Deca deci''.

Pojam ''protokol'' dobio je sasvim drugo značenje kada su zvanice i novinari, željni da konačno vide ''internacionalni sto'', prešli u prostoriju sa elegantno postavljenim stolovima. Ali, jedan sto se izdvajao od drugih. Prepun kolorita, zastavica, natpisa sa imenima specijaliteta nacionalnih kuhinja. Bilo je tu svega, i ekskluzivnih jela, ali i onih koja se u najboljem izdanju mogu probati na ulicama zemalja koje su ih pripremile. Pakistanski biriani, kotleti od krompira i pileći karahi, korejski kimči, zatim piletina sa bademima i riba na marokanski način, specijalitet od pirinča iz Šri Lanke, indijski pileći kari, odnosno Delova i Rodnijeva omiljena chicken tika, sirijski ćevap i baba ganuš, kanadska riba, tuniski kus-kus, španska paelja, libanski kanapei i meksička piletina s paradajzom, izraelski falafel i grčka spanakopita. A od srpskih jela, shodno božićnom postu, gostima sa svih meridijana, predstavljen je pasulj prebranac.

Ostaje nam samo da pretpostavljamo kakva je atmosfera bila kada su se svi tanjiri zašarenili, da li je uživanje u gastronomskom bogatstvu brojnih zemalja zamenilo mirnoću protokolarnosti, odnosno kakav je osećaj kada se iskombinuju kus-kus, pileći kari i prebranac.

Katarina Milovanović

Pogledajte još