Dani sicilijanske kuhinje

Restoran “Kameleon” svojom igrom boja čini da se u njemu svaki put osećate drugačije. To je jedinstven restoran koji svoj ambijent prilagođava dobu dana. Da se dinamična priča ne zadrži samo na enterijeru pobrinuo se kreativni kuvar restorana, koji je osmislio pravu gastronomsku avanturu – putovanje kroz ukuse sa Sicilije.

Pored uobičajenih specijaliteta italijanske i francuske kuhinje, tokom „ Dana sicilijanske kuhinje ”, koji traju do 13. septembra, gosti će imati priliku da probaju izvanredna jela koja potiču iz samog srca Mediterana.

- Ideja nam je bila da predstavimo klasičnu italijansku kuhinju kroz stare tradicionalne recepte. Ovo što sada pripremamo je nešto sasvim drugačije. Bio sam u Palermu nekoliko puta, putovao sam, gledao i doneo u Beograd ono što sam video tamo. Izazov mi je da pripremam njihove specijalitete, jer je Palermo veoma siromašan deo Italije, ljudi nemaju mnogo novca, i moraju biti jako kreativni. Njihova kuhinja je veoma jednostavna ali ukusna, i mislim da je upravo to ono što se Beograđanima sviđa - rekao nam je Rem Herc, šef kuhinje „Kameleona “.

Jelovnik nije obiman ali su kreacije jako zanimljive u svakoj kategoriji. Ako ne znate šta biste naručili, započnite obrok predjelom “Anti pasti Palermo”. Sastoji se iz nekoliko raznovrsnih manjih porcija: karpaća od sabljarke, mariniranih artičoka, mariniranog limuna, maslina, tople sicilijanske salate od patlidžana - kaponate, sušenog paradajza, marinirane sardine i grilovane paprike. Kapar koji stavljaju u ovo predjelo je, po rečima kuvara, najbolji na Siciliji. A njegove dimenzije su takve da smo za trenutak pomislili da se radi o maslinama. Košta 900 dinara, ali će vas njegov svestrani sadržaj sigurno zadovoljiti.

Imali smo prilike da probamo i bruskete sa mariniranim sardinama i grilovanim paprikama. Ovo predjelo košta 360 dinara. Interesatne su i mini pice frita. Pice koje su potpuno drugačije od svih koje ste probali, to su pržene pice sa paradajzom, pečenim patlidžanom i parmezanom.

Od glavnih jela pripremili su nam špagetine sa mariniranim sardinama, čeri paradjzom i rukolom. Cena ovog specijaliteta je 700 dinara.

U toku ove promocije karta deserata je bogatija za dva neobična kolača. To su torta od limuna i pomorandže sa maskarponeom i kuvanim limunom sa ruzmarinom i tart od smokvi sa sladoledom od vanile, medom, maslinovim uljem i morskom solju. Ove nesvakidašnje kombinacije ukusa su tako znalački izbalansirane da će vam se sigurno dopasti.

Uživajte ovog meseca u aromama Sicilije, dok vas narednog meseca očekuje nedelja specijalnih delikatesa neke druge nacionalne kuhinje.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još