Vučić: Vlada jednoglasno usvojila Zakon o radu

Premijer Aleksandar Vučić izjavio da je na Vladi jednoglasno odlučeno da se donese Zakon o radu i Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Kako je najavio, ovi zakoni će biti u Skupštini u utorak. Taj Zakon o radu će, rekao je, ceo svet da pozdravi.

"Danas imamo dve vrste vesti i pomešana osećanja, jedna je ona na koju sam ponosan - Srbija je konačno i suštinski krenula u ekonomske reforme, to nije više priča, a bila je prazna priča, prethodnih 13 godina", rekao je Vučić.

Neodgovorna politika prethodnih prinudila nas je na teške mere, rekao je Vučić. On je rekao da je o teškim reformama govorio i pre izbora.

"Zakon o radu iz 2005. doveo je do opadanja 354.000 radnih vesta, od čega je najveći broj na žalost u privatnom sektoru - 318.000", kaže Vučić.

Na konferenciji za štampu premijer Vučić je rekao da je "dosta bilo da se živi na otimanju od države i da samo privilegovani sloj živi dobro, a mladi a nemaju posao".

On je rekao da nije mogao da podrži smanjenje penzija.

"Smanjenje penzija, što je tražio ministar Krstić nisam bio u stanju da sprovedem
u delo iako bi to bila najzdravija mera"
, rekao je Vučić.

Vlada je usvojila dva istinski reformska nacrta zakona, o radu i o penzijsko-invalidskom osiguranju, prva posle devet godina, rekao je ministar Lazar Krstić.

"Tražio sam od premijera nemoguć program za naše uslove: smanjenje penzija od najmanje 20 odsto, smanjenje plata najmanje 15 odsto, otpuštanje minimum 160.000 zaposlenih iz javnog sektora i povećanje cene struje od 30 odsto", rekao je Krstić.

Krstić je zatim izjavio da podnosi ostavku.

Premijer Vučić je na jučerašnjem brifingu za novinare rekao da će zakonska rešenja, odmah nakon usvajanja na Vladi, ući u skupštinsku proceduru.

Izvor: Blic

Pogledajte još