Dragica Nikolić bolja od Mišel Obame? Predsedniku će supruga doći glave

Iako se reklamira kao „supruga predsednika“, ta institucija ne postoji u srpskom pravnom sistemu, a uz to je njena humanitarna organizacija - privatna.

Od pre tri dana postoji internet stranica Supruga.predsednik.rs, koja je poddomen predsednikovog sajta (Predsednik.rs) i vizuelno se ne razlikuje od zvanične internet prezentacije predsednika Srbije. Štaviše, kontakti na sajtu predsednikove supruge su isti oni koje koristi predsednik, pa se može zaključiti da predsednikov kabinet, pres služba, sekretar i ostali zaposleni rade i za nju i za njenu fondaciju!

- Sećam se da je i ranije bila priča oko kancelarije fondacije Dragice Nikolić u zgradi Predsedništva, ali je morala da bude iseljena. Ovo sada je isti sindrom, samo širi - kaže Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda.

Predsednik voli da se pohvali kako radi u granicama Ustava, ali u ovom slučaju, kaže Ivošević, izašao je iz okvira ustavnih nadležnosti.

- Član 112 Ustava Srbije, koji govori o funkcijama predsednika republike, nigde ne pominje pomaganje u radu humanitarnih fondacija. Na kraju osme tačke, posle svih nabrajanja, navodi se da predsednik „vrši i druge poslove određene Ustavom“, a fondacija njegove supruge u to sigurno ne spada - kaže Ivošević.

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Marko Pavlović veruje da ovde ima elemenata i za angažovanje tužilaštva.

- Treba utvrditi ko je dozvolio supruzi predsednika države da koristi državni aparat za ličnu i promociju privatne fondacije. Možda nije predsednik, možda su niži činovnici, ne znamo. Moglo bi tužilaštvo time da se pozabavi jer reč je o novcu poreskih obveznika. Prekršen je bar jedan zakon, onaj o budžetu. Ako joj je to omogućio predsednik, mogao bi da odgovara za zloupotrebu službenog položaja, za šta je zaprećena kazna do pet godina - kaže Pavlović.

U Registru nacionalnih domena objašnjeno je da je takav poddomen moguće napraviti samo uz dozvolu vlasnika domena, odnosno institucije predsednika. Možda Tomislav Nikolić nije naložio ljudima koji mu održavaju sajt da to urade za njegovu suprugu, ali je teško poverovati da je to neko uradio na svoju ruku, bez znanja predsednika države. Ovo bi značilo da i supruge ministara mogu da koriste sajtove ministarstava za ličnu promociju.Nije sporno da predsednikova supruga prati muža na putovanjima i pojavljuje se s njim na prijemima. Međutim, protivzakonito je, a po oceni jednog dela pravnika čak i krivično delo, koristiti novac poreskih obveznika za ličnu i promociju privatne fondacije.

Velika supruga i majka Iz biografije Dragice Nikolić s njenog sajta može se saznati da je Šumadija srce Srbije, da potiče iz patrijarhalne porodice, ali i da je rano imala „viziju životnih ciljeva“. Iako je radila u „Zastavi“, ona u prestonici „počinje da se bavi onim što je oduvek želela i duboko u srcu osećala“ - humanitarnim radom. Dobitnica je priznanja „Velika supruga i majka“. Reči prva dama i porodica napisane su velikim slovom.

Predsednika štiti imunitet, ali može da mu bude skinut odlukom većine poslanika Skupštine Srbije. Na sva ta pitanja pismeno smo tražili odgovor od Fondacije „Dragica Nikolić“, ali bez uspeha, a savetnica za medije predsednika Srbije nije odgovarala na naše poruke.

Zakon o predsedniku

Zakon o predsedniku Republike Srbije u samo dva člana (32 i 33) govori o pravima supružnika predsednika republike. Jedan se odnosi na pravo na odsustvo s rada i naknadu plate, i drugi po kojem supružnik ima pravo na mirovanje radnog odnosa i na mesečno primanje sve dok traje mandat predsednika.

Dragica bolja od Mišel Obame
Da supruga nekog predsednika ima svoj sajt s predsedničkim domenom nije nigde zabeležen slučaj. Čak se i prva dama SAD Mišel Obama na sajtu Bele kuće pominje samo kao jedna od američkih prvih dama.

Malo engleski, malo srpski
Stranica Dragice Nikolić ima i verziju na engleskom. Odeljak gde se pominje kampanja „Više da nas bude“, prevedena „To make more kids“. Međutim, sadržaja na engleskom nema, ali je na srpskom napisano „Potreban nam je sadržaj za ovu stranicu“.

Izvor: Blic

Pogledajte još