Odbojkaši umanjili šanse za plasman u polufinale

Rusija je u meču, koji je igran u Istanbulu, nadigrala naš tim sa 3:1 (25:15, 17:25, 25:21 i 25:19), nakon 90 minuta igre. S obzirom na to da je poraz stigao već na startu borbe u okviru četvrtfinalne grupe, šanse našeg tima za prolaz u polufinale sada su svedene na minimum.

Igor Kolaković, selektor našeg tima, smatra da su nas Rusi „tukli” svojim najjačim oružjem, a to je servis:

- Čim su počeli da padaju direktni poeni, te serije su bile ubitačne za nas. Igrali su sjajno, a ni mi, kao ni mnoge ekipe, nismo imali rešenje za Mihajlova (zabeležio 21 poen). U trećem setu smo imali šansu, ali lako smo im prepustili dva poena prednosti. Trebalo je da budemo strpljiviji, pa bismo možda i izborili taj-brek. U četvrtom je igra ličila na igru mačke i miša. Oni su pogađali linije, izvrsno realizovali kontranapade i demonstrirali sav svoj kvalitet. Inače, i poznati su po tome da kad naprave razliku opuste se i igraju najbolju odbojku. Tada ih svi svrstavaju u favorite takmičenja.

Iako su šanse za prolaz male, ostala su još dva meča, a prvi je sa Finskom:
- Svaki meč ćemo igrati najbolje moguće, postojala nada ili ne. Videćemo kako i sa kim, ali maksimum ćemo sigurno davati - dodao je selektor.

Kapiten Nikola Grbić takođe je pohvalio ruski servis, označivši ga kao neodbranjiv:
- Čak i da smo imali najblje primače na svetu, te lopte nisu mogle da se uhvate. Ne mislim da smo tu nešto mogli da uradimo, pošto su pucali iz sve snage, a zatim su pogađali linije i to u nekim konfliktnim zonama, gde je nemoguće i primiti servis. Sada ne znam ni kako da se osećam. Jesam razočaran, ali kada protivnik igra tako da rešava situaciju bez obzira da li si ti na visini zadatka ili ne, onda zaslužuju čestitke. Bili su jako hrabri, ali imali su i sreće da im sve pođe za rukom. Dok je bio egal na terenu, njihovi servisi su završavali na linijama, tako da je bilo teško zadržati moral. Trudili smo se, radili sve kako treba, ali te linije su nas dotukle. Ako ovako budu igrali do kraja, osvojće na kraju evropsko prvenstvo.

Nama su ostala još dva meča, protiv Holandije i Finske:

- Teoretske šanse uvek postoje, mada kada god sam čekao da neko pobedi da bih ja prošao dalje, to se nije dešavalo. U tom smislu nemam neka preterana nadanja, ali moramo da verujemo jer je to jedini način da prođemo dalje. Moramo da se potrudimo da sada pobedimo u oba meča sa maksimalnim rezultatima i da se nadamo da će se zatvoriti neki krug. Sigurno da će biti teško, ali nada umire poslednja - dodao je Grbić.

Ivan Miljković smatra da smo i mi sami doprineli pobedi Rusa:
- Nekoliko puta smo im poklonili poene i dozvolili da napave razliku, koja je na kraju bila nedostiža za nas. Mi smo odigrali dobro, a i od njih smo očekivali ono što su i prikazali, pošto su već nekoliko puta tako igrali. Servis nam je zadavao definitivno najviše problema. Poraz od Bugara na početku je ostavio trag za sve dalje, ali mi ćemo ove preostale mečeve odigrati najbolje što možemo, a dalje kalkulacije neka pravi neko drugi.

Andrija Gerić je napravio kratak pregled meča:
- U prvom setu smo igrali na snagu i tada su nas dobili. U drugom smo koristli glavu i to je bilo bolje za nas, jer smo osvojili set. Dalje, u trećem, kada smo bili oko 16. poena, napravili smo dve greške, a zatim je usledio i njihov, mnogo slobodniji servis. Time su nas slomili i realizovali sve u svoju korist. Na kraju, u četvrtom, bili su jako dobri i kada tako nastupaju niko im ništa ne može. Ostaje nam samo da verujemo u neka čuda, koja se ponekad i dese. Možda nekako i budemo drugi i odemo u to polufianle.

Naredni protivnik naše tima je Finska, a utakmica se igra u sredu od 19.00.

Katarina Stojković

Pogledajte još