Javna TV bez reklama

ZAGREB, 09. septembar 2009. (FoNet) - Već od iduće godine Hrvatska radiotelevizija trebalo bi da postane prva javna televizija na kojoj se više neće emitovati komercijalne reklame i oglasi.

Posve novu ulogu HRT na medijskom tržištu Hrvatske treba da uredi novi zakon o HRT, koji se već priprema u vladi, piše danas "Jutarnji list".

U vladi kažu da HRT u programskom smislu više ne može i ne treba da se takmiči s komercijalnim televizijama, jer joj zakon propisuje ulogu javnog medijskog servisa po uzoru na javne televizije u Evropi kao što je Bi-Bi-Si.

Celokupno oglasno tržište, na kojem je lane potrošeno oko 960 miliona kuna, prepustiće se komercijalnim TV kućama, dakle Novoj TV i RTL Televiziji.

Budući da će HRT biti isključen s oglasnog tržišta, javna će se televizija finansirati po "finskom modelu": većim delom iz pretplate, a delom tako što će komercijalne televizije izdvajati određeni postotak zarade od marketinga i davati ga javnoj televiziji.

No, budući da je hrvatsko tržište ipak malo, dodaje zagrebački dnevnik, vlada je spremna da i u novom zakonu ostavi komercijalnu komponentu finansiranja za HRT, ali "ne izravno već posredno".

U rukovodstvu HRT se slažu s idejom vlade, ali se zalažu za nešto blažu varijantu, smatrajući da bi HRT ipak trebalo da ima pravo na dva minuta reklama po satu emitovanja programa. Sada HRT ima pravo na devet minuta.

O modelu će se još raspravljati, ali sigurno je da će micanje reklama s HRT drastično promeniti i celokupnu situaciju na tržištu oglasa.

Najavu da će HRT biti maknut s komercijalnog tržišta konkurentske televizije su, naravno, dočekale sa zadovoljstvom, mada bi prema vladinoj ideje one (još neodređeni) deo svojih prihoda izdvajale za HRT.

HRT je, inače, lane od pretplate zaradila oko milijardu kuna. Ona ima 1,3 miliona pretplatnika, od kojih 95 posto redovno podmiruje pretplatu. Na pretplatu se ne plaća PDV, jer se ona tretira kao porez.

Od spomenutih 960 miliona kuna potrošenih 2008. na oglašavanje, HRT je lane uzeo oko 400 miliona, dok su dve velike komercijalne TV kuće podelile ostatak kolača od oko 560 milijuna kuna.

Pogledajte još