Nije lako dobiti posao u Google-u: Morate odgovoriti na ova luda pitanja!

Neke od najuspešnijih kompanija na svetu često tokom intervjuisanja kandidata za posao postavljaju najrazličitija pitanja, od kojih mnoga zvuče glupo i ne postoji tačan odgovor na njih. Među takvim kompanijama nalazi se i čuveni Google. Neka od pitanja koja su postavljali na intervjuima su toliko glupa, da su na kraju čak i zabranjena.

(old_image)

foto: arhiva nadlanu

Budući kandidati za posao u Google-u treba da budu zahvalni što se ovakva pitanja više ne postavljaju, a u nastavku pročitajte neka od najbizarnijih, najglupljih, i najsmešnijih.

- Koliko biste naplaćivali pranje svih prozora u Sijetlu?

- Zbog čega su šahtovi okrugli?

- Morate da proverite da li prijatelj Bob ima vaš pravi broj telefona, ali ga ne smete pitati direktno. Pitanje morate da napišete na papiriću koje ćete dati trećoj osobi, Evi, koja će ga odneti Bobu i vratiti se sa odgovorom. Šta morate da napišete na papiriću osim pitanja, kako biste bili sigurni da će Bob poruku napisati u šiframa, kako Eva ne bi mogla da sazna vaš broj telefona?

- Koliko klavira postoji na svetu?

(old_image)

foto: arhiva nadlanu

- Svaki muškarac u selu u kojem živi 100 oženjenih parova je varao svoju ženu. Svaka žena zna kada neki muškarac prevari svoju ženu, ali ne zna kada je njen muž to uradio. Selo ima zakon kojim je zabranjena preljuba. Svaka žena koja sazna da ju je muž prevario mora da ga ubije istog dana. Žene tog sela nikada ne bi prekršile zakon. Jednog dana, kraljica sela objavljuje da je barem jedan muž bio neveran. Šta će se desiti?

- Koliko puta dnevno se kazaljke na satu preklope?

- Koliko se usisivača godišnje proizvede u Americi?

- Napravite evakuacioni plan za San Francisko?

- Objasnite značaj mrtvih goveda?

- Ukoliko osoba okrene neki broj na telefonu, koje moguće reči mogu nastati od slova koje se nalaze na brojevima?

- Smanjeni ste na visinu novčića, a vaša masa je proporcionalno smanjena kako bi zadržala istu gustinu. Zatim ste ubačeni u blender. Blender će se uključiti za 60 sekundi. Šta ćete uraditi?

- Koliko loptica za golf može da stane u školski autobus?

- Imate dva jaja i nalazite se u zgradi koja ima 100 spratova. Jaje može da bude jako tvrdo, ili veoma lomljivo, što znači da može da pukne ako padne sa prvog sprata, a može i da mu ne bude ništa ako se baci sa stotog sprata. Oba jaja su identična. Morate da otkrijete najviši sprat sa kog možete da bacite jaje, a da mu ne bude ništa. Pitanje je: Koliko bacanja možete da napravite, a da ne razbijete oba jaja?

- Morate da dođete od tačke A do tačke B. Međutim, ne znate da li možete da stignete do tamo. Šta ćete uraditi?

- Nalazite sa na žurki na kojoj je desetoro ljudi, uključujući vas i vašeg prijatelja. Prijatelj želi da napravi opkladu sa vama. Za svaku osobu za koju ustanovite da je rođena istog dana kad i vi, dobićete jedan dolar. Za svaku osobu koju vaš prijatelj nađe, a koja nije rođena istog dana kad i vi, on će dobiti dva dolara. Da li biste prihvatili opkladu?

- Objasnite bazu podataka vašem osmogodišnjem rođaku.

(old_image)

foto: arhiva nadlanu

Sigurno vas je glava zabolela dok ste čitali pitanja. U nastavku slede neki od odgovora na postavljena pitanja.

- Koliko biste naplaćivali pranje svih prozora u Sijetlu? Ovo je pitanje u kojem je trik da pronađete lakši odgovor nego što se od vas traži. Rekli bismo da je odgovor 10 dolara po prozoru.

- Zbog čega su šahtovi okrugli? Da ne bi propali kroz rupu.

- Napravite evakuacioni plan za San Francisko?
Ovde je suština da ispitivači vide kako biste prišli zadatom problemu. Uglavnom bi odgovor bio, “kakva katastrofa je u pitanju”.

- Koliko puta dnevno se kazaljke na satu preklope? 22

- Objasnite bazu podataka vašem osmogodišnjem rođaku. Cilj ovog pitanja je da pokažete svoju sposobnost da kompleksne stvari objasnite što jednostavnijim jezikom.

- Smanjeni ste na visinu novčića, a vaša masa je proporcionalno smanjena kako bi zadržala istu gustinu. Zatim ste ubačeni u blender. Blender će se uključiti za 60 sekundi. Šta ćete uraditi?
Ovde se radi o procenjivanju kandidatove kreativnosti.

Većina ovih pitanja su psihološke prirode, i ne postoji tačan odgovor na njih. Njihov cilj je da se vidi kako biste reagovali u određenim situacijama, koliko ste kreativni, kao i koliko inteligentni.

izvor: telegraf

Pogledajte još