HRANA ZA MOZAK: 5 namirnica od kojih ćete postati pametniji

1.Riblje ulje

Jednostavan razlog zbog kog bi trebalo odmah da počnete s korišćenjem ribljeg ulja je to što će vas ono učiniti pametnijim i poboljšaće vašu memoriju. Stručnjaci kažu da su omega-3 masne kiseline, kojih ima, na primer u sardinama, odlična hrana za vaš mozak.

2. Lisnato povrće

Lisnato povrće, poput spanaća i blitve, puni su vitamina C i beta-karotena. Oni, takođe, sadrže i folat koji znatno poboljšava našu memoriju.

3. Jaja

Puna su minerala i vitamina, ali to nije sve. Jaja su odlična hrana za mozak. Ona su pravi rudnik joda i gvožđa, vitamina B12,i trebalo bi da ih konzumirate barem dva puta nedeljno. Dok gvožđe stvara crvena krvna zrnca koja prenose kiseonik do mozga, jod poboljšava koncentraciju i izoštrava sposobnost rešavanja problema.

4. Zeleni čaj

Da li ste znali da je ljudski mozak sačinjen od skoro 80 odsto vode? Ne moramo da vam kažemo da je osam čaša dnevno vode od suštinskog značaja za funkcionisanje vašeg organizma. A zeleni čaj bi mogao biti adekvatna dopuna - do tri šoljice dnevno. On, naime, povećava mentalnu budnost i poboljšava pamćenje, a antioksidansi koji se nalaze u njemu smanju rizik od demencije.

5. Čokolada

Umereno konzumiranje crne čokolade poboljšava kognitivne sposobnosti, kažu stručnjaci i dodaju da flavonoidi (sastojci koji se nalaze u čokoladi) aktiviraju stvaranje novih neurona u mozgu, utiču na formiranje novih sećanja i poboljšavaju protok krvi u mozak.

Ovu su namirnice koje morate da priuštite svom organizmu, a evo i koju bi to trebalo da izbacite iz upotrebe.

Saznajte i OVU poražavajućču statistiku.

Izvor: TOI/Nadlanu

Pogledajte još