Noć reklamoždera

Kao i prethodnih deset godina, veliki broj reklamoždera se okupio u noći advertajzing kreativnosti i gužve oko promo-štandova

Sjaj u glavi, motor u grudima – jedina rečenica ministra kulture Dragana Kojadinovića, koja je uspela da se probije kroz stadionsku buku. Da li je sponzorisanje pištaljki bio mudar potez ministarstva? Ipak, nije to prvi, a ne bi smeo da bude ni poslednji put da naoružani reklamožderi svoje stavove o svemu i svakome vrlo direktno izražavaju. Snežana Dakić, ministar Kojadinović ili neka reklama – pištaljka ne pravi razliku.

Prethodno je upravo jedna od specifičnosti Noći reklamoždera, koja je kroz godine uspešnog poslovanja (pojam koji u kulturi i umetnosti ne treba shvatati pogrdno) izgradila imidž hepeninga tokom koga mobilni ostaju uključeni, komentariše se, tapše i pišti, a emocije, kao i stavovi, ostaju iskrene i nesputane. Energija koja ne bi škodila mnogim kulturnim i umetničkim događajima.

Međutim, ta energija je počela da se ponavlja. Kada uđete u Centar "Sava", znate šta možete da očekujete. Pre i posle izbora reklama iz famozne kolekcije Žan Mari Bursikoa (Jean Marie Boursicot), stoji paralelna/naša realnost, ali za publiku ništa manje zabavna – brendiran hol. Grisine, sladoledi, sokovi, kafa, kondomi, flajeri, upaljači, hemijske olovke, novine i drugi poklončići praćeni muzikom i gužvom, ulete da spreče splašnjavanje energije tokom pauze. I tako iz godine u godinu...

Ni ova jubilarna deseta beogradska Noć reklamoždera pod sloganom ''Sjaj u glavi'', nije bila ništa manje posećena, brendirana i glasna. Kao i u slučaju većine događaja ove godine, inspiracija je potražena u Nikoli Tesli i aktuelnom brendiranju Srbije. Mladi glumac je na početku pokušao da dočara kako je Tesli ''zasijala sijalica iznad glave'', dok je AKUD ''Kolo'' brzim nogama, na oduševljenje publike, pokazalo jedan segment brenda Srbija.

Da u Beogradu postoje pravi ljubitelji reklama za koje je advertajzing više od prodavanja proizvoda, potvrđuje podatak da je naša Noć reklamoždera četvrta po posećenosti u svetu. Konkurencija od 51 zemlje i više od 150 gradova, nije zanemarljiva.

Reklamožderi-veterani su verovatno primetili da je ovogodišnji izbor reklama znatno svežiji u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, kao i da se broj domaćih reklama koje su dobile svoje mesto u svetskoj turneji konstantno povećava. S oduševljenjem je prihvaćeno podsećanje na osamdesete i kultne reklame ''Mače, ideš kod Kljuza'', ''Kraš Express'', ''Di-Go'', ''Bazar'', ''Eva'' sardine, zatim za album Marinka Rokvića, pastu za zube "Asodent"...

Vizuelni napredak domaćih reklama je nesumnjiv, kao i ozbiljnost rada advertajzing agencija, ali kako objasniti da reklame, koje su se ove godine našle u konkurenciji za najbolje, nisu izazvale ni približno jak efekat kao jugonostalgičarske reklame, odnosno britanske, američke, španske, italijanske, portugalske i druge iz Bursikoove kolekcije. Možda ovo pitanje treba uputiti na adresu domaćih oglašivača, koji određuju stepen slobode agencijama.

I za kraj – pobednici! Iz gomile reklama za banke, kao naj reklama u Srbiji u 2006., izdvojila se ''Komšinica'' za Državnu lutriju Srbije, koju potpisuje agencija ''Communis''. Zatim, naj bilbord i, što svakako treba istaći, naše vizuelno rešenje za jedan svetski brend je bilbord za pivo Tuborg, ''Povuci i potegni zabavu'', koji je osmislio kretivni tim agencije ''McCann Erickson''. Naj non-profit kampanja, po miišljenju žirija, je kampanja B92 ''Sigurna kuća''.

Katarina Milovanović

Pogledajte još