Međunarodni sastanak slavista

BEOGRAD, 09. septembar 2009. (FoNet) - Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović danas je, na otvaranju 39. međunarodnog naučnog sastanka slavista "U Vukove dane", rekao da će resorno ministarstvo učiniti sve da pomogne očuvanje i razvoj srpskog jezika.

"Mi ćemo, kao Ministarstvo prosvete i kao država učiniti sve da pomognemo i očuvanje i razvoj srpskog jezika i rad Filološkog fakulteta, ne samo u Beogradu. Ovo ne govorim slučajno, jer narod koji nema svoj jezik ne postoji", rekao je Obradović.

Obradović je, na Filološkom fakultetu, gde je skup otvoren, rekao da će se Ministarstvo prosvete truditi da "ima stav prema pitanju očuvanja jezika i njegovom razvoju" i podsetio da bi trebalo da se donese strategija razvoja obrazovanja Republike Srbije, a u njoj "pitanje jezika i njegovog očuvanja mora da ima svoje mesto".

Obradović je istakao značaj jezika za očuvanje naroda, navodeći da su ono što Filološki fakultet radi i teme koje ovaj skup razmatra jako važni.

Ministar je rekao da su u ustaničkoj Srbiji, zahvaljujući Vuku Karadžiću i Dositeju Obradoviću, stvorene osnove za razvoj kulture, obrazovanja i jezika.

"Da nije njih pitanje je da li bismo trajali i koliko bismo trajali. A da nije vas pitanje je koliko ćemo trajati, jer vi, koji ovde danas radite na Međunarodnom skupu, ovih dana, meseci i budućih godina, vi ste neko ko promoviše srpski jezik, kulturu i sve ono što čine vrednosti jednog društva i jedne države", rekao je Obradović.

On je ocenio da oni koji se bave izučavanjem srpskog jezika pomažu da ono što je sadržaj tog jezika, kulture i sistem vrednosti bude poznat drugima.

Teme ovogodišnjeg naučnog skupa su "Razvojni procesi i inovacije u srpskom jeziku" i "Jezik i kultura i književnost i kultura".

Na skupu učestvuju slavisti iz 13 evropskih zemalja.

Pogledajte još