VUČIĆ: Nećemo doživeti bankrot! Teško mi je pao Krstićev odlazak!

Beta/Miloš Miškov

Nakon intenzivne spoljnopolitičke aktivnosti predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića proteklih nekoliko nedelja koja je kulminirala susretima sa Angelom Merkel i Vladimirom Putinom, Vučić je gostujući na RTS-u između ostalog pričao i o tome da li je, iz pozicije Srbije, lakše razgovarati sa nemačkom kancelarkom ili ruskim predsednikom, ali i o obećanim ekonomskim reformama i tome šta se dešava sa setom ekonomskih zakona, posebno sa Zakonom o radu.

Priča je, međutim, otvorena nedavnom ostavkom ministra finansija Lazara Krstića.

- Vlasti su ranije povećavale plate bez osnova, dok smo mi uveli solidarni porez, što je dovoljan signal za ozbiljne ljude da se stvari pomeraju sa “mrtve tačke” i da smo zaista vlast koja je za promene. Za promene je bio i Lazar Krstić, koji je najbolje razumeo tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazimo. Od 2007. do 2013. penzije su nerealno povećavane za šta nije bilo ekonomske osnove. Zato smo izgubili 705 milijardi dinara, a Lazar je insistirao na fiskalnoj konsolidaciji – rekao je Vučić dodajući da je Krstić istakao da je, pošto ne mogu da se sprovedu reforme oko javnih preduzeća i izbori se sa sivom ekonomijom, jedino rešenje - dramatično smanjenje plata i penzija.

Vučić je dodao da je pritom razmišljao kako će to uticati na “običnog čoveka” i da je istakao u razgovoru sa Krstićem da nije realno da se ide na toliko drastične mere fiskalne konsolidacije.
(old_image)
Beta/Nenad Petrović

- Krstić je otišao zbog razlike u razmišljanju o visini mera fiskalne konsolidacije, i teško mi je pao njegov odlazak! –
rekao je Vučić za RTS dodajući da su reformski zakoni jedno od obećanja ove Vlade i da je Vlada ponosna što su počeli da menjaju ono od čega se bežalo godinama kao i da Krstić ostaje kao specijalni savetnik u kabinetu.

- Počeli smo da menjamo ono od čega smo bežali prethodnih godina, čega smo se plašili. A plašili smo se nezadovoljstva onih koji ne brinu o radnicima, o poslu, o privredi, nego samo o sebi – rekao je Vučić, gostujući na RTS.

Premijer je naveo da sada svi vide da se reforme u zemlji ne odlažu i da to znači ozdravljenje i boljitak za srpsku porodicu, za Srbiju.

- Ako to ne vide danas, videće za tri-četiri godine –
rekao je Vučić.

On je ocenio da i politički protivnici poštuju i priznaju da je ovo veliki napredak i velika reforma i da i oni znaju da je takav zakon o radu, doduše, kako je rekao, nešto liberalniji, donosio i Zoran Ðinđić 2001. godine.

Vučić je rekao da je srpska ekonomija u jako teškoj situaciji, navodeći da je od 2005. do 2012 ukupan broj zaposlenih opao za 354.000, od čega je 318.000 izgubilo posao u privrednom sektoru.

izvor: Telegraf

Pogledajte još