Značajna podrška Finske za evropske integracije

HELSINKI/BEOGRAD, 9. septembra 2009. (Beta) - Premijer Srbije Mirko Cvetković istakao je u sredu u razgovoru sa finskim premijerom Matijom Vanhanenom da Srbija ispunjava sve obaveze vezane za evopske integracije i da je značajna podrška koju dobija od Finske u približavanju Evropskoj uniji.

Cvetković, koji je sa delegacijom Srbije u radnoj poseti Finskoj, na konferenciji za novinare zahvalio je Vanhanenu na podršci Finske u postupku stavljanja Srbije na "belu šengen listu", kao i zalaganju za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma EU sa Srbijom.

"Nažalost, naši stavovi se razlikuju u pogledu priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije", naglasio je Cvetković. On je dodao da je finskom premijeru ponovio da se Srbija nikada neće odreći svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i da se će se za to boriti isključivo miroljubivim i diplomatskim sredstvima, poštujući međunarodno pravo.

"Današnji razgovori u Finskoj imaju za cilj unapređenje svih vidova saradnje, pre svega ekonomske, koja je na relativno niskom nivou. Želim da istaknem da postoje značajni potencijali za unapređenje te saradnje, pre svega na planu investicionih ulaganja", rekao je Cvetković.

Pogledajte još