Nokti ne lažu: Šta njihovo stanje govori o tvom zdravlju?

Kažu da su nokti ogledalo našeg zdravlja. Na njima je moguće primetiti brojne probleme i bolesti pa je važno dobro pratiti njihove promene. Pogledajte šta sve možemo iščitati iz noktiju.

TANKI NOKTI
Tanki i krti nokti najčešći su znak anemije. Pojačaj unos gvožđa koje možeš pronaći u cvekli, brokoliju i spanaću.
BELI NOKTI
Beli nokti mogu ukazivati na više stvari, ali najčešće su povezani sa problemima sa jetrom.
LOMLJIVI NOKTI
Nokti se često lome zbog suvoće. Nabavi dobru kremu za ruke, ulje za nokte i zanoktice i počni da piješ mnogo vode.
TAMNI NOKTI
Nokat koji je odjednom dobio tamnu mrlju ili prugu svakako bi trebalo pregledati kod doktora. Može da se radi o sasvim beznačajnoj i lako izlečivoj stvari kao što su gljivice, ali tu se može skrivati i melanom kože, upozoravaju stručnjaci.
PLAVKASTI NOKTI
Imaju li tvoji nokti plavkasti odsjaj - to upućuje na lošu cirkulaciju i nedostatak kiseonika u krvi. Takođe, to može da ukazuje i na probleme sa plućima ili srcem pa svakako poseti doktora.
HORIZONTALNE PRUGE
Na noktima često znaju da se pojave pruge, a horizontalna udubljenja ukazuju na stres ili neki šok koji je osoba pretrpela.
VERTIKALNE PRUGE
Vertikalne pruge na noktima često dolaze sa godinama, zbog isušivanja. Potrudi se da nokte održavaš hidratantnim kremama i izbegavaj agresivna sredstva za skidanje laka za nokte.
DEBELI NOKTI
Zadebljani nokti često su znak gljivica. Mada ne trebate da paničite, svakako trebate da se uputite do doktora i farmaceuta kako bi što pre rešili taj problem.

Izvor: rouge

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.