Struja će u nekom trenutku morati da poskupi, ali građani to sada ne mogu da priušte

Među bolnim merama koje čekaju naše društvo nalazi se i poskupljenje struje, najavljuju iz Vlade. Za sada, međutim, nema naznaka toga kada bi nove cene mogle da budu uvedene.

Premijer Aleksandar Vučić i sada već bivši ministar finansija Lazar Krstić nisu se saglasili oko povećanja cene struje. Predlog da se uvećaju računi posledica je i činjenice da će Srbija, zbog posledica poplava, morati da uvozi struju, i to da unapred plati. Ipak, procenjuje se da novčanik građana, bar u ovom trenutku, to ne bi mogao da podnese.

Ljiljana Hadžibabić iz Saveta Agencije za energetiku kaže da poplava jesu napravile veliki poremećaj, ali podseća i da cena električne energije već decenijama nema tržišno, odnosno ekonomski opravdanu cenu.

“Znači, čak i da nije bilo poplava, u sledeće dve-tri godine, prema strategiji državnoj, ta cena trebalo da izađe na trzisni nivo. Paralelno sa tim mora da se rešava i pitanje siromašnih“, kaže Ljiljana Hadžibabić.

Ministar privrede Dušan Vujovic kaže da su poseban problem za EPS i 18 odsto tehničkih gubitaka, kao i mala naplata struje, koja iznosi 84 procenta.

Hadžibabićeva smatra da je potrebno promeniti nešto i u ponašanju ljudi.

“Pogledajte oko sebe, a ja imam to u svojoj okolini. Vrlo siromašna četvoročlana porodica plaća četiri mobilna i priča kako je skupa struja. Znači, mi moramo da shvatimo ulogu električne energije u našem životu“, poručuje ona.

Stručnjak za energetiku i Jelica Putniković upozorava da je najveća odgovornost ipak na Vladi Srbije, a ne na građanima. Ona kaže da bi najgori scenario bio da se cena struje poveća, a da onda taj novac posluži za krpljenje budžetskih rupa.

“Država bi morala, znači Vlada Srbije, najpre da ustanovi šta je u EPS-u osigurano, a šta nije. Da se vidi da li su naplaćene štete od poplava, i da li će osiguravajuće kuće, ako je to sve kako tvrde pojedinci za koje je bilo prozivki da nisu osigurali određene delove EPS-a, da se vidi da li nisu i hoće li ta obeštećenja biti naplaćena ako jesu“, kaže Jelica Putniković.

U EPS-u su za B92 rekli da nisu u mogućnosti da obezbede sagovornika, jer se vršilac dužnosti direktora Aleksandar Obradović nalazi na putu, istovremeno ponovivši stav da oni nisu tražili povećanje cene struje.

I uprkos ovakvoj energetskoj situaciji u zemlji, zaustavlja se gradnja vetroparka i ignorišu se mogućnosti solarne toplane koja bi stvarala besplatnu struju.

izvor: B92 , Nadlanu

Pogledajte još