Pokloni političarima: Šta je to što naši političari najčešće dobijaju?

Politički angažman podrazumeva gomilu privilegija o kojima mnogi obični građani mogu samo da sanjaju. Između ostalog, tu spadaju i pokloni koje oni dobijaju tokom bilateralnih susreta sa stranim zvaničnicima. Iako se radi o stvarima koje ne smeju da imaju preteranu vrednost, poneki od njih su veoma zanimljivi, a svi moraju biti upisani u nadležni Registar.

Prema izveštaju iz ovog dokumenta, strani političari u koji su dolazili u posetu srpskom predsedniku, premijeru i ministrima nisu dolazili praznih ruku. Bilo je raznih darova – od tepiha, satova i vaza do kravata. Najviše ih je dobio predsednik Tomislav Nikolić – 115, a stigli su i sa Istoka i sa Zapada.

Kako piše “Dnevnik”, u 2013. godini tadašnji premijer i ministar policije Ivica Dačić, po podacima iz Registra poklona Agencije za borbu protiv korupcije, primio je 33 dara čija vrednost je procenjena na 201.500 dinara, i svi su postali javna svojina.

Dačić je dobio tanjir od porcelana, kožni kaiš, gvozdeno postolje s carom Konstatinom Velikim, repliku kovanica, detalj sa štita „Simbol večnosti”, deo makedonske nošnje, 100 rubalja u ramu sa zlatnom presvlakom, ručno rađenu sliku Kremlja u bakru, ulje na platnu „Zima u Sergijevom Posadu”, komplet tanjira i dve činije od ćilibara, uramljene srebrne kovanice, keramičku etno-činiju, sliku od drveta, ritualnu masku u ramu s pozlatom, ukrasne metalne tanjire, kutiju s lančićem od srebra, statue galije, kovanicu Crne Gore – perpere na crvenom plišu, medaljon povelju, vazu, vinčanske iskopine, skulpturu sirene i druge sitnije poklone.

Podatke o Dačićevim poklonima Agenciji je dostavio Generalni sekretarijat Vlade, a o darovima srpskim ministrima njihovi resori. Međutim, podataka o poklonima Aleksandara Vučića, tada prvog potpredsednika Vlade, nema.

No, Ministarstvo odbrane, na čijem čelu je Vučić bio na početku prošle godine, dostavilo je Agenciji evidenciju iz koje se vidi da je on kao ministar vojni primio četiri poklona: putnu šah-garnituru, kravatu, sliku s motivima UAE i figuru kamile od plastike.

Foto: Foter.com / Jonas NFoto: Foter.com / Jonas N
Pošto sva četiri poklona imaju malu vrednost, po proceni Agencije, oni su postali Vučićeva lična svojina.

Ivanu Mrkiću, tada šefu diplomatije, stizali su pokloni, procenjeni na 348.050 dinara. To je, dok se ne završi procena Nikolićevih darova, najveći iznos koji je postao javna svojina. Među njima, 38 su slike, ukrasne posude, manžetne, nalivpero, držači za papir, set šoljica za kafu, ćilim, vaze, knjige, mermerni pozlaćeni tanjiri, bakrorezi...

Zorana Mihajlović, tadašnja ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, tokom 2013. dobila je četiri poklona, sve monografije (suma 16.000 dinara).

Bivši ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović primio je šest poklona; vrednost četiri još nije procenjena, a dva se smatraju vrednim 24.640 dinara. Mirović je dobio foto-monografiju na ruskom jeziku, srebrenjak, bakarnu činiju, medaljon s likom knjaza Nikole i sliku „Stari Leskovac”.

Lazar Krstić, ministar finansija u ostavci, ima pet poklona čija vrednost još nije utvrđena. To su knjige, hemijska olovka, kristalni poslužavnik, figura od stakla.

Kod Milana Bačevića, bivšeg ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, ima samo jedan poklon – tri srebrnjaka, u vrednosti 1.800 dinara, pa su postali njegova lična svojina.

Prethodni ministar odbrane Nebojša Rodić prijavio je 12 poklona (suma 13.000 dinara) i svi su takođe njegova lična svojina. Reč je poklonima čija je vrednost manja od zakonom propisane da bi postali javna svojina. Tako je Rodić dobio putnu šah-garnituru, kravate, biciklističku kacigu, vina…

Vrednost poklona koje je prošle godine dobio Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija, procenjuje se na 29.400 dinara, od čega 25.600 dinara odlazi na ličnu, a 3.800 na javnu svojinu. Ljajić je dobio servis šoljica za čaj, rokovnik, nekoliko flaša vina, grafike, pakovanja čokoladnih proizvoda, dve tegle voćnog džema od maline i borovnice, komplet hemijskih olovaka, kotur sira kačkavalja sa Stare planine, kravatu, sjenički sudžuk i goveđu pršutu, flašu rakije od šljive, kutiju azerbejdžanskih slatkiša, fleš-mermoriju, pepeljaru od stakla…

Dok je bio predsednik Boris Tadić je dobio veoma skupi poklon, ručno tkani tepih, čija je vrednost procenjena na 1,2 miliona dinara. Ovaj luksuzni poklon je bio dar od predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Među poklonima koji su strani zvaničnici uručili Tadiću su i oni vredni nekoliko stotina hiljada dinara, poput biserne ogrlice u kompletu s bisernim minđušama od emira Kuvajta Šabaha Al Ahmada (600.000 dinara) i gornjeg dela indonežanske narodne nošnje bogato ukrašene na drvenoj podlozi i ukrašenom postolju (250.000 dinara), što mu je poklonio ambasador Indonezije u Srbiji Semjuel Samson.

Foto-ilustracija: sxc.hu/leidiviFoto-ilustracija: sxc.hu/leidivi
Među poklonima koje je dobio bivši premijer Mirko Cvetković najskuplji je poklon predsednika Vlade Bugarske Bojka Borisova – etno motiv Bugarske, tempera na platnu, čiji je autor Zerliev Blagovest, vredan 20.000 dinara.

Među najskupljim poklonima koje je u 2011. dobila nekadašnja predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović su oni od 50.000 dinara - deo narodne nošnje od ambasadora Indonezije, kineska keramička vaza od kineske delegacije i tepih, ručni rad dimenzija 302 sa 211 centimetara od predsednika Azerbejdžana.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još