Afera sa antraksom potresa SAD

Reč je o najvećoj aferi vezanoj za biološku bezbednost u SAD posle više godina.

Naučnici su otpušteni dva dana nakon što su federalni zdravstveni zvaničnici objavili detalje istrage o neadekvatnom rukovanju naučnika uzorcima antraksa, u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ta istraga je dovela do otkrića o dodatnim kršenjima bezbednosnih propisa u CDC, što je izazvalo ponovnu zabrinutost zbog načina na koji naučnici u toj službi i širom SAD rukuju opasnim mikrobima.

U jednom novootkrivenom incidentu, naučnici iz CDC su kontaminirali uzorke nisko patogenih virusa ptičjeg gripa jednom visoko patogenom vrstom i u martu su te uzorke uputili u laboratoriju Ministarstva poljoprivrede, gde su virusi brzo usmrtili sve piliće koji su im bili izloženi.

Izvršni direktor Nacionalnog naučnog savetodavnog veća za biološku bezbednost (NSABB) Meri Groš obavestila je naučnike mejlom u nedelju uveče da njihove usluge više nisu potrebne te da će biti zamenjeni, a dva naučnika su izjavila da su obaveštenje dobili bez prethodnog upozorenja.

Veće u čijem su sastavu bili otpušteni naučnici je pod nadzorom Nacionalnog instituta za zdravlje.

Potkomitet američkog Predstavničkog doma sutra će, kako je planirano, održati sastanak o propustima u CDC.

Medju otpuštenima je i mikrobiolog Pol Kejm sa Univerziteta Severne Arizone, koji je igrao ključnu ulogu u istrazi o napadima antraksom 2001. godine u kojima je ubijeno petoro ljudi, a još 17 zaraženo.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.