Šarić sutra na poligrafu

"Šarić će prvo biti poligrafski ispitan, a potom će u svojstvu građanina biti saslušan i na sve okolnosti o kojima je bilo reči na prethodnom glavnom pretresu u Specijalnom sudu. Izjasniće se o događaju na Jelovoj gori, kao i o 7,2 miliona evra koje je pomenuo u sudnici", izjavio je advokat Baćović za Danas.

Prema njegovim rečima, Šarića će pripadnici Uprave kriminalističke policije ispitati u prostorijama u sklopu Pritvorske jedinice u Specijalnom sudu u Ustaničkoj ulici. Ispitivanju će prisustvovati Baćović kao branilac i predstavnici Tužilaštva za organizovani kriminal, a podrazumeva se da će javnost biti isključena.

Darko Šarić se dobrovoljno prijavio za poligrafsko ispitivanje.

Šarić je za sudskom govornicom u Specijalnom sudu 16. juna izjavio da je Rodoljub Milović, načelnik UKP, čovek koga je u izjavama više puta označio nadimkom „general Papaja“.

Prema Šarićevim rečima, general Papaja je zajedno sa zaštićenim svedokom koga je nazvao „Mango“, režirao postupak protiv njega, uključujući i spornih 7,2 miliona evra, te sastanak na Jelovoj gori sa Draganom Dudićem Fricom „kome je nešto obećano“. (Dudić je ubijen u Kotoru mesec dana nakon tog sastanka koji se odigrao u aprilu 2010. a njegov ubica je procesuiran.) Baćović je tada predložio sudu da od BIA zatraži „snimak“ sastanka na Jelovoj gori.

Događaji su se potom ubrzali - 18. juna dnevna štampa počela je da objavljuje detalje sa sastanka na Jelovoj gori predstavnika BIA, Tužilaštva i Frica, iznoseći zaključak da su prethodni čelnici BIA prekršili zakon.

Prema navodima iz štampe, diskovi sa snimcima u BIA su nestali ili uništeni. Milović je 19. juna ispitan na poligrafu i prema saopštenju ministra policije Nebojše Stefanovića, položio je test.

Međutim, 20. juna, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, obraćanja naciji predsednika Tomislava Nikolića, i zasedanja Biroa za koordinaciju službama bezbednosti, premijer Aleksandar Vučić je objavio da je Milović smenjen.

Smenjena su još četvorica načelnika policijskih uprava, kojima se, kao i Miloviću, premijer zahvalio na dosadašnjem doprinosu u borbi protiv kriminala i korupcije.

Potom je 23. juna objavljeno da je svedok-saradnik protiv zemunskog klana Ljubiša Buha Čume pozvan u policiju u Novom Beogradu, te da je odbio poligrafsko ispitivanje, rekavši navodno da se „nije prepoznao“ u Šarićevom iskazu.

izvor: B92

Pogledajte još