OPASNO: Samo jedna noć pijančenja može vas upropastiti za ceo život!

Prema najnovijim istraživanjima, samo jedna noć konzumiranja alkohola može da uzrokuje ispuštanje crevnih bakterija i štetnih toksina u krvotok. Ovi bakterijski toksini, zvani endotoksini podstiču stvaranje imunoloških ćelija, koje su krivci za nastanak upala, groznice i raspadanja tkiva.

U istraživanju je učestvovalo 25 osoba, 11muškaraca i 14 žena.

“Pijančenje” je način unosa alkohola u organizam usled kog koncentracija alkohola u krvi raste do 0,8 odsto ili više.

Kako bi utvrdili uticaj alkohola, naučnici su ispitanicima dali onu količinu alkohola koja je u roku od sat vremena uzrokovala rast koncentracije alkohola u krvi do 0,8 odsto. Vadili su im krv svakih pola sata tokom prva četiri sata, a potom i 24 sata nakon unosa alkohola.

Rezultati su pokazali kako se nivo alkohola u krvi sporije spušta kod žena nego kod muškaraca. Čak i nakon 24 sata nakon prestanka konzumiranja, žene su imale veću koncentraciju alkohola u krvi.

Endotoksinski nivo štetnih toksina koji se oslobađaju naglo je porastao nakon samo 30 minuta od konzumiranja prvog pića.

Naime, endotoksini mogu da promene vaš imunološki sistem. Mogu se javiti bolovi u mišićima, jer telo preuzima sve hranljive sastojke koji se nalaze u njima. To je između ostalog i razlog zašto veoma često nakon “alkoholisanja” osećate bol u rukama i upale, a to ume da bude prava noćna mora.

Opijanje na duže staze na kraju može dovesti do upale jetre.

Uputstvo za ponašanje pri “alkoholisanju”

U redu je popiti koju čašicu, ali ako planirate da pijete tokom cele večeri, obavezno jedite pre nego što posegnete za čašicom.
Takođe, paralelno sa konzumiranjem alkohola, pijte i vodu da vam organizam ne bi dehidrirao. Tako ćete, ujedno, smanjiti potrebu za alkoholom, pa ćete popiti mnogo manje “žestine”.

Za vas je pogubno i ako preterujete s OVIM.

Izvor: portaloko.hr

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.