"Isterivao đavola": Sveštenik razapeo monahinju i ostavio je da umre

Nakon sedam godina u zatvoru, Korogeanu je pušten na slobodu 2012. Izjavio je da se pokajao i obećao da će podići manastir u čast žrtve, ali kada je stigao u provinciju Zapodeni, meštani su ga oterali u šumu gde i danas živi, u kolibi koju je sam izgradio.

U sklopu bizarnog obreda, on je sa još četiri opatice zarobio Irinu, vezao joj ruke i noge, zapušio joj usta i postavio je na veliki drveni krst.

Opatice su na smenu dežurale pored žrtve, da bi na kraju hladnokrvno konstatovale da je preminula. Nikoleta Arkalianu je osuđena na osam godina zatvora, dok su ostale tri odslužile petogodišnje kazne.

Zločin je u redovima rumunske pravoslavne crkve protumačen kao skandal nacionalnih razmera. Korogeanu je izopšten iz crkvene zajednice, a svi budući kandidati za ulogu sveštenika morali su da prođu kroz detaljne psihološke testove.

Uprkos presudi, debata o ovom slučaju i dalje traje u rumunskoj javnosti. Neki smatraju da je sud zanemario scenario po kome je Irina Korniki preminula usled predoziranja adrenalinom koji su joj ubrizgali lekari.

Korogeanu tvrdi da je opatica patila od šizofrenije i da je morao da je veže kako se ne bi povredila.

"Priznajem da sam joj zapušio usta, ali samo zato da ne bi ometala službu. Nudili smo joj hranu i vodu ali nije htela da prihvati ništa osim svete vodice"
, rekao je on.

Sveštenik je dodao da je Irina još bila živa kada su lekari stigli i da bi se oporavila da joj nisu dali "smrtonosnu injekciju".

"U završnoj fazi isterivanja đavola normalno je da osoba izgubi svest. Sigurno bi se probudila na kraju molitve."

Izvor: Blic

Pogledajte još