Premijera: Tamo i ovde

Nakon uspešnog obilaska svih domaćih i više inostranih festivala, film Darka Lungulova "Tamo i ovde" stigao je i u beogradske bioskope

Centar "Sava" više nije jedino mesto za velike premijere domaćih filmova. Zvezde domaće kinematografije sada je moguće videti kako žurno koračaju kroz tržni centar da bi stigli na poklon publici. Bilo to manje glamurozno ili ne, ako ništa drugo, zanimljivo je videti atmosferu premijere van uobičajenog mesta. Šta se može, kada kasnimo za svetom gde su multipleksi u tržnim centrima već stvar svakodnevice.

Međutim, multipleks "Kolosej" u tržnom centru "Ušće" se već u par navrata pokazao kao dobar domaćin, što je bar do pola zatvorilo oči pred "ekskluzivnošću" premijere među buticima i restoranima. Tamo i(li) ovde, što se održavanja premijera tiče, stvar je ukusa, mada konkurencija nikada ne može biti loša, pa makar bila u carstvu šopinga.

Preko nagrada do publike

Debitantski dugometražni igrani film njujorškog filmskog đaka Darka Lungulova - "Tamo i ovde", prvi festivalski test položio je na 37. FEST-u početkom ove godine. Nakon festivala-koji-to-odavno-nije, usledila su učešća na drugim domaćim i više stranih filmskih festivala. 

Nagrade nisu zaobišle ekipu ovog filma, a kao najupečatljiviji trijumf trebalo bi istaći nagradu na Trajbeka festivalu (jedan od osnivača je i glumačka legenda Robert de Niro) za najbolji film u kategoriji ostvarenja čija se radnja odvija u Njujorku. 

Obrazloženje žirija Trajbeka festivala glasilo je ovako: "Naš pobednički film je zreo, zabavan, rafiniran. On nam nije dao samo sliku Njujorka, već i sjajne likove i odličnu priču. Dao nam je čitav jedan svet."

Na većini festivala zapaženo je glumačko ostvarenje Mirjane Karanović, koja je za najbolju glumicu proglašena na festivalu “Cinema City” u Novom Sadu i SOFEST-u u Sopotu, a dobitnica je i specijalne povelje i nagrade kritike na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. Takođe, u Nišu je nagrađen i Dejvid Tornton kao najbolji strani glumac u srpskom filmu.

(old_image)Pored Mirjane Karanović i Dejvida Torntona, u ovoj drami igraju i Branislav Trifunović, Jelena Mrđa, Feđa Stojanović, Goran Radaković, Mirjana Đurđević, kao i Torntonova supruga - poznata pevačica Sindi Loper.   

Film snimljen sa skromnim budžetom, najviše trudom i željom cele ekipe, prati propalog njujorškog saksofonistu Roberta (Torton) koji slučajno upoznaje emigranta iz Srbije Branka (Trifunović), čija devojka Ivana (Mrđa) ne može zbog vize da dođe u Ameriku. Branko traži od Roberta da ode u Srbiju i oženi se Ivanom kako bi joj omogućio dolazak u Njujork. Robert je smešten kod Brankove majke Olge (Karanović) sa kojom se zbližava, ne sluteći da će u Beogradu pronaći ono za čim žudi čitavog života - ljubav.

Naše utiske o filmu "Tamo i ovde" pročitajte u kritici filma

A sada: Majkl Džekson!

Film srpsko-nemačko-američke koprodukcije "Tamo i ovde" nastavlja svoj festivalski život, zajedno sa bioskopskim životom u domaćim bioskopima (barem u gradovima u kojima bioskopi postoje!). U isto vreme, reditelj i scenarista Darko Lungulov priprema scenario za svoj drugi film "Spomenik Majklu Džeksonu", za koji se nada da će početi sa snimanjem sledeće godine u Srbiji. 

Međutim, vest o smrti kralja popa Majkla Džeksona je na izvestan način zatekla Lungulova koji se zapitao da li ima smisla raditi takav film. Ipak, nedavno je nastavio rad na scenariju, koji bi trebalo da bude "tamna komedija o našim naravima", kako kaže sam autor. Inače, osnovna ideja filma je priča o mladiću koji podizanjem spomenika Džeksonu pokušava da privuče medije i turiste i spasi svoje selo od ekonomskog propadanja. 

Detalje o filmu "Tamo i ovde" možete saznati ovde!

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još