Tajne trezora Narodne banke

BEOGRAD, 10. septembar 2009. (FoNet) - U Trezoru Narodne banke Srbije (NBS), od početka osamdesetih, čuva se nekoliko zapečaćenih vreća o kojima se poslednjih dana spekuliše kao o blagu koje je pripadalo porodici Karađorđević.

Nadležni u Trezoru ne znaju šta se u deset pohranjenih vreća nalazi, ali istoričari ne ostavljaju sumnju da je reč o dragocenostima koje su pripadale nekoj uglednoj porodici, najverovatnije Karađorđevićima.

U Krunskom savetu kažu da je država dužna da otvori vreće i utvrdi šta se u njima nalazi, dok u Vladi Srbije odgovaraju da se tim pitanjem nisu bavili.

U Trezoru potvrđuju da se u jednoj od njihovih ostava nalazi 11 vreća.

Direktorka Trezora, Blaženka Robović, za B92 objašnjava da je u jednoj od njih, kako je naznačeno, dokumentacija, ali da se o sadržaju preostalih deset ne zna ništa.

“NBS apsolutno nema nikakve indicije da se radi o ostavama porodice Karađorđević. Te ostave nisu tako velikih dimenzija, kao što piše u štampi. Sve te kese imaju olovne plombe, sve dok neko ko je pravi sledbenik predsedništva SFRJ ne dođe i ne izuzme te ostave”, kaže ona.

Direktorka Trezora objašnjava i da su vreće dostavljene po nalogu nekadašnjeg guvernera Narodne banke, 1982. godine, a po zahtevu tadašnjeg Predsedništva SFRJ. Posle raspada zemlje devedesetih, pravna naslednica je sada Srbija, tj. njena Vlada.

U Vladi je nezvanično rečeno da se tim pitanjem nisu bavili, niti se zna da li će o tome raspravljati ubuduće, jer to neko mora da predloži.

U Krunskom savetu kao inicijatora tog naloga vide Skupštinu Srbije, Vrhovni i Ustavni sud.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.