Sa Holandijom za peto mesto i plasman na EP

Odbojkaši Srbije zabeležili su maksimalnu pobedu protiv Finske u 2. kolu F četvrtfinalne grupe evropskog prvenstva u Turskoj. Uprkos pobedi Srbija nije uspela da obezbedi prolaz u polufinale, zbog startnog poraza od Bugarske i kasnije od Rusije. 

Ovo je prvi put da nakon perioda od 1995. do 2007. naš tim ne učestvuje u završnici nekog takmičenja starog kontinenta. Iz naše grupe prolaz su izborili upravo Bugari i Rusi.

Našem timu sada predstoji borba za 5. mesto na turniru, koje će ih direktno odvesti na naredno evropsko prvenstvo 2011. Za ostvarenje tog cilja neophodna nam je pobeda protiv Holandije.

Selektor Kolaković je meč sa Fincima ocenio kao pogodan da naš tim pokaže svoj pravi karakter:

- Naša obaveza je da i kada nismo u situaciji da se borimo za medalju pokažemo nivo naše igre, nivo odbojke i ove reprezentacije. Uz te činjenice smo odradili jedan dobar meč u kome smo se čak lepo i zabavljali. Dolezeći meč sa Holandijom neće biti ni nalik ovom, ali suština je da ćemo dati sve od sebe i probati da pobedimo protivnika koji je u usponu igračkog kvaliteta. To su pokazali i time što su bili jako blizu da pobede Bugare.

Iako borba za medalju ovaj put izostaje, Andrija Gerić obećava makismalno zalaganje protiv Holanđana:

- Prave komentare ćemo imati kada se malo saberemo. Sada smo skoncentrisani na meč sa Holanđanima i verujem da će biti teško, jer oni igraju dosta dobru odbojku, posebno sada na prvenstvu.

Vlado Petković govori o važnosti borbe za peto mesto:

- Pobeda bi nam donela plasman na naredno prvensvo bez ikakvih kvalifikacija, ali verujem da će nam biti teško da igramo, jel mi smo ipak navikli na ½ finala. Moramo da nadigramo pre svega sebe, a onda I njih da bismo pobedili.

Nikola Rosić je u meču sa Fincima debitovao na EP-u:

- Zadovoljan sam kako sam igrao, jel skoro posle devet dana pauze sam bio na terenu. Od kako je počelo prvenstvo treniramo po malo, tako da u odnosu na te činjenice mogu da budem zadovoljan.

Debitant na prvenstvu je bio I Miloš Nikić:

- Mnogo mi je značilo što sam igrao četiri utakmice I stvarno sam dao sve od sebe. Nadam se da je bilo dobro I da su I drugi zadovoljni.

Nikola Grbić je dao kratak presek dešavanja na EP-u:

- Znali smo I ranije da će šampionat biti težak I da već posle prvog kruga možemo da se vratimo kući ili da idemo do zlata. Imali smo naše šanse, nismo ih iskoristili, ali to je više bilo zaslugom protivnika, nego našom lošom igrom. Bez obzira na to što smo ispali iz borbe za medalju, protiv Holandije moramo maksimalno da se potrudimo zbog tog petog mesta. Iako nam sada to izgleda malo, ipak svesni smo da moramo odigrati dobro, jel posle, u kvalifikacijama bismo trošili I novac I energiju, a I rizikovali da ne prođemo.

Koliko je tebi ovaj rezultat teško pao?

- Svakako da jeste, jel od kada igram na evropskim prvenstvima, nikada nisam bio u ovakvoj situaciji. Ali, stisnućemo petlju I suprotstaviti se odličnoj Holandiji, koja će verovatno imati iste ambicije kao I mi, dodao je Grbić.

Utakmica između Srbije I Holandije igra se u četvrtak od 19.00

Katarina Stojković

Pogledajte još