KULA: Borba sa neprijatnim mirisom se nastavlja

Begejac, u narodu poznat kao Smrdljivi kanal, već godinama muči stanovnike Kule. Iz Crvenke se svakodnevno u ovaj kanal izliva kanalizacija bez ikakvog tretmana. Kako tvrde građani Kule u poslednjih 7 godina, kanal nikad nije zaledio.

Kada je Zelena patrola na delu u aprilu 2012. godine posetila Kulu, zatekla je stravičan prizor, uzani kanal bio je prekriven fekalijama.

-Živim u blizini kanala. Aktivno se borimo 6 – 7 godina, krenuli smo sa peticijom koju je potpisalo oko 1500 stanovnika. Ne znam kako da objasnim nekome ko tu ne živi, kakav je to miris, to je kao ogromna septička jama koja vam stoji ispred kuće. Ljudi ne mogu da otvore prozor ni zimi, ni leti. – izjavio je tada Milorad Trivić, građanski aktivista iz Kule.

Ko je nadležan?

U aprilu 2012. godine održan je protest na kome je prisustvovao veliki broj nezadovoljnih građana, kao i predstavnici Opštinske samouprave. Na pitanje građana kada mogu očekivati rešenje ovog problema nadležni su tada izjavili da je problem isključivo finansijske prirode, projekat postoji, urađena je projektna dokumentacija, ali problem predstavlja nedostatak finansijskih sredstava i da je potrebna saglasnost Voda Vojvodine, da bi se mogla koristiti hemijska sredstva za „posipanje kanala“. Te da konačno rešenje građani ne treba da očekuju pre kraja 2013. godine.

-Ovaj problem traje već godinama, ja sam se obraćala svima, i za to imam dokumentaciju, iz Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja odgovorili su da je prema odredbama Zakona za rešavanje komunalnih problema nadležna Opštinska komunalna inspekcija. Iz Pokrajinskog sekretarijata su odgovorili da je nadležan vodoprivredni inspektor. Jedino me nisu udostojili odgovora predsednik opštine, predsednik SO i sekretar mesne zajednica, od njih nisam dobila nikakav odgovor. – izjavila je na protestu Dušanka Perović, građanski aktivista iz Kule.

Na protestu su građani istakli, da se već godinama izdvajaju doprinosi, međutim problem i dalje nije rešen.

-Vodu u Begejcu ćemo osvežavati, čime ćemo sprečiti neprijatne mirise u ovoj meri u kojoj su sada prisutni. Problem se može rešavati samo kada prestane zagađenje, mi u Vodama Vojvodine kažemo kanal je naš, ali voda u njemu, pogotovo ova zagađena nije naša. – izjavio je Aleksandar Nikolić, pomoćnik direktora za tehničke poslove JVP „Vode Vojvodine“.

On je između ostalog istakao da će problem biti rešen izgradnjom prečišćivača otpadnih voda u Vrbasu, te da konačno rešenje ne zavisi od Voda Vojvodine, već od drugih faktora: lokalne samouprave, Republičke vlade, i svih onih koji učestvuju u izgradnji postrojenja za prečišćavanje.

Obećanje ludom radovanje

Zelena patrola na delu ponovo je posetila Kulu u maju 2013. godine.

-Pre 6 godina su rekli da će 2012. biti godina kada će se sve rešiti, i u Vrbasu prečišćivač i da će se sanirati problem Begejca, sada je 2013. pa ništa. – izjavio je tada Milorad Trivić, građanski aktivista iz Kule.

Dve godine posle… ima li kraja našim mukama?

Zelena patrola na delu posetila je Kulu i u junu 2014. Godine.

-Ništa se ne menja godinama, Begejac je isti, šećerana i Crvenka i dalje puštaju ovu smrdljivu vodu. To je toliko smrdljiva voda, da isparavanjem peče oči. – kaže Stjepan Lončarić, koji svoj zdravstveni problem pripisuje upravo Begejcu.

-Živim pored ispusta, gde se Begejac razblažuje vodom iz kanala, smeće naiđe i tu se vrti u krug, neće da prolazi dalje. Posle podne to smrdi toliko da ne može da se sedi napolju, a ni u kući. Ovaj ispust još više smeta, jer se voda vrti u krug i smeće ostaje tu. – kaže Mirko Pavlović.

Borivoj Andrić, koji živi u blizini Begejca, napominje da pored zagađenog Begejca, veliki problem predstavljaju i neodgovorni građani, koji otpad (baštenski otpad, čizme, veš, uginule životinje) odlažu u blizini ovog kanala.

U opštini napominju da Grad Kula mora biti pokriven kanalizacionom mrežom i da se trenutno radi na stvaranju uslova da se veliki broj domaćinstava koja sad ispuštaju fekalije u Begejac, priključi na kanalizacionu mrežu. Poznat je slučaj da čak i jedna predškolska ustanova u Kuli, ispušta otpadne vode u Begejac.

-Očekujemo da ove godine krenu radovi, da sve divlje priključke priključimo na kanalizacionu mrežu, to je prvi korak. Drugi korak je izgradnja potisnog kanalizacionog voda Crvenaka – Kula. Sve dok ne bude izgrađen ovaj potisni vod, mi ćemo imati problem. Ukoliko dobijemo sve neophodne saglasnosti i dođemo do povoljnog izvođača, realno je rešenje problema očekivati krajem 2015. godine. – kaže Velibor Milojičić, zamenik predsednika opštine Kula.

Planirano je da se otpadne vode Crvenke i Kule transportuju preko potisnog voda u Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu, koje se trenutno gradi. Ovaj projekat finansiran je sredstvima Evropske unije, u vrednosti preko 15 miliona evra.

U opštini kažu da su svesni nezadovoljstva građana zbog ekološke takse, ali po rešavanju ovog problema veruju da će ova taksa biti smanjena, možda čak i ukinuta.

Međutim, Ratko Đurđevac, iz Ekološkog pokreta Vrbasa, je skeptičan po pitanju rada ovog postrojenja.

-Ono što nas brine je predimenzioniranost ovog postrojenja, postrojenje će verovatno raditi sa niskim kapacitetom. Kao ekonomista procenjujem da će proizvoditi velike troškove, cena komunalne usluge verovatno će biti viša nego što bi trebalo. Koliko viša ne možemo proceniti, jer se još niko nije bavio tim problemom. – kaže Ratko Đurđevac.

Izvor: Ekologija.rs

Pogledajte još