RTANJ: Potraga za samoniklim lekovitim biljem

U okviru tradicionalnih, 20. po redu svečanosti „Sveti Jovan Biljober“, kao i prethodnih godina i u ponedeljak je na stotine meštana i banjskih gostiju „okupiralo“ podnožje Rtnja u potrazi za samoniklim lekovitim biljem, koga u ovom delu Srbije ima u izobolju. Oni najhrabriji i najuporniji popeli su se čak i na krov gorostasnog Rtnja, odnosno vrh zvani Šiljak na nadmorskoj visini od 1.560 metara.

Uz prigodan kulturno-umetnički program u amfiteatru ispred Zavičajnog muzeja, uveče su devojke plele ivandanjske venčiće, zatim su Udruženje za lekovito bilje Srbije „Dr Jovan Tucakov“ i D.O.O „Adonis“ podelili sertifikate učesnicima edukativnog programa o lekovitom bilju, a najuzbudljivije je svakako bilo na kraju, kada je na red došao izbor princeze Biljarice i najlepšeg ivanjdanskog venčića.

Inače, pohod na Rtanj je realizovan u pratnji turističkog vodiča, članova Planinarskog društva „Oštra čuka“ i poznavalaca lekovitog bilja koji su na licu mesta edukovali berače, a organizator se pobrinuo i za hranu iz tradicionalne narodne kuhinje, a nisu izostali ni osvežavajući napici, jer se trebalo okrepiti posle napornog pešačenja po izuzetno toplom vremenu.

Izvor: Novosti

Pogledajte još