Vođa sindikata oteo stan od radnika!?

Prema našoj računici, ovaj „sindikalac“, koji bi trebalo da štiti prava radnika, stan koji je do tada bio u društvenoj svojini otkupio je od Samostalnog sindikata hemije i nemetala za tričavih 350 evra po kvadratu! Da stvar bude gora, odluka da mu se dodeli stan doneta je u vreme kada je upravo on bio predsednik tog sindikata!

Ovo tvrdi Ljubiša Nestorović, aktuelni predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala, koji je sa Orbovićem potpisao ugovor o otkupu stana u društvenoj svojini.

- Raspodela i dodela stanova su realizovane pre mog mandata, ja sam došao kada je to već bilo gotovo. Moja obaveza kao predsednika Sindikata bila je da potpišem ugovore koje je pravna služba već pripremila - kaže za Alo Nestorović, dodajući da je Orboviću stan dodeljen po tada važećem pravilniku.

Predsednik tog sindikata pre Nestorovića bio je - Orbović!
Prema ugovoru do kojeg je došao „Alo!“, u martu 2010. godine, Orbović i Sindikat hemije i nemetala potpisali su ugovor o otkupu stana u društvenoj svojini korisne površine 80, a građevinske 89,80 kvadrata, nad kojim je sindikat do tada imao pravo raspolaganja. Ovaj stan Orboviću je 30. decembra 2009. dat na korišćenje po osnovu ugovora o zakupu stana, da bi on ubrzo, već 25. januara, podneo zahtev za otkup tog stambenog prostora.

Dok je Orbović stan pazario za oko 350 evra po kvadratu, prosečna cena nekretnine u ulici Dimitrija Tucovića iznosi oko 1.507 evra po kvadratnom metru.

- Prema našem pretraživaču, u toj ulici se trenutno nalazi 166 nekretnina, a prosečna vrednost je 1.507 evra po kvadratu - kaže za „Alo!“ Aleksandra Kon, vlasnica agencije za nekretnine.

Ona nema podatke kolika je 2010. godine bila cena kvadrata, ali kaže da je sigurno bila veća od današnje jer je od 2008. vrednost nekretnina na tržištu u stalnom padu.

Ovim povodom pokušali smo da dobijemo komentar i od predsednika SSSS-a, ali on juče nije odgovarao na pozive i SMS-ove koje smo mu uputili.

Čanku po sednici SES-a 123.750 dinara!
Inače, Orbović je sasvim komotno mogao da pazari i mnogo skuplji stan jer, kako je „Alo!“ pisao, njegova primanja na mesečnom nivou iznose najmanje 340.000 dinara.

No, istini za volju, ni drugom predsedniku reprezentativnog sindikata, Branislavu Čanku, vođi sindikata „Nezavisnost“, ne ide loše. Do podatka o njegovim primanjima teško je doći, ali poznato je da minimalna zarada člana Socijalno-ekonomskog saveta, čiji je on predsednik, mesečno iznosi 33.000 dinara, što znači da je po tom osnovu od početka 2012. godine zaradio oko 990.000 dinara. No, to ne bi bilo sporno da od tada do danas taj savet nije imao tek osam sednica, što praktično znači da je za svaku sednicu, odnosno svaki dan rada, Čanak dobijao 123.750 dinara. Pored toga, Čanak je i član UO Nacionalne službe za zapošljavanje, gde mesečno prima 47.000 dinara.

ASNS neće na protest
Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) saopštila je da neće učestovati u protestu i štrajku koji danas organizuju Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) „Nezavisnost“.
- SSSS i UGS „Nezavisnost“ učestvovali su u izradi izmena Zakona o radu i snose punu odgovornost za sve odredbe, a posebno one koje se tiču otkaza, prava zaposlenih i položaja sindikata - navodi se u saopštenju ASNS-a.

I kupatilo i klozet u četvorosobnom stanu!
Stan koji je Orbović otkupio, kako „Alo!“ saznaje, prilično je komforan i dovoljan da zadovolji svačije apetite. Pored predsoblja, hodnika, kupatila i klozeta, Orbović poseduje i četiri sobe u kojima može da se baškari.

Izvor: Alo

Pogledajte još