UPRKOS PROTIVLJENJU NARODA: Usvojen Zakon o radu

11.15 - Poslanici usvojili izmene Zakona o radu sa 190 glasova za i 21 protiv, četiri poslanika nije glasalo.

10.00 - Počela sednica Skupštine Srbije na kojoj se poslanici izjašnjavaju o amandmanima na Zakon o radu i na Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Skupština Srbije počela je glasanje o izmenama i dopunama Zakona o radu i Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju. Posle izjašnjavanja, poslanici će nastaviti pretres amandmana na leks specijalis o poplavama.

Poslanici su juče razmatrali amandmane na predložena zakonska rešenja, a pre tri dana je okončana načelna rasprava.

Obrazlažući izmene Zakona o radu, ministar Aleksandar Vulin je rekao da Vlada nije predložila izmene Zakona koje bi bile na štetu zaposlenih, jer većina odredaba donosi njihovu bolju zaštitu, i dodao da se zakon ne usvaja kako bi se otpuštali radnici, već da bi se uspostavila neophodna ravnoteža između sveta rada i sveta kapitala.

Vulin je istakao da se izmenama zakona stvaraju uslovi za poboljšanje uslova poslovanja, podizanje konkurentnosti privrede, a neke neprecizne odredbe zakona koji je donet 2005. godine bolje su definisane, kako bi se sprečio rad na crno.

Prema njegovim rečima, zakon se usklađuje i sa direktivama Evropske unije i Saveta Evrope.

Izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, predviđa se usporavanje odlaska u penziju, što će biti urađeno postepeno, jer se starosna dob za odlazak u penziju kod žena i muškaraca izjednačavaju tek 2032. godine.

Predloženim izmenama uslova za sticanje prava na starosnu penziju za žene, ta starosna granica će se podići sa 60 na 65 godina, tako što će se postupno podići od 2015. do 2020. godine, za šest meseci na godišnjem nivou, odnosno od 2021. godine do 2032. godine, za dva meseca na godišnjem nivou.

Poslanici opozicije ocenili su da je Zakon o radu "katastrofalan", istakavši da neće povećati zaposlenost i omogućiti nove investicije.

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Borislav Stefanović istakao je da nije prihvaćen nijedan od ključnih zahteva sindikata.

Od ukupno 169 amandmana koje su poslanici podneli na predlog izmena i dopuna Zakona o radu, Vlada i Odbor Skupštine Srbije za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva prihvatili su dva amandmana i jedan od 12 predloženih amandmana na izmene i dopune Zakona o PIO.

Na predlog o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju podneto je 12 amandmana, od kojih su Vlada i Odbor prihvatili jedan, i to poslanika Mome Čolakovića iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije, a tiče se Upravnog odbora fonda.

Izvor: RTS

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.