Najpoznatija mačkica na svetu: Hello Kitty slavi 40. rođendan!

Japanska stilistkinja koja brine o sudbini slavne Hello Kitty, izmišljenog lika japanske firme Sanrio u četvrtak je s ponosom govorila o "svojoj devojčici" koja u ovoj godini proslavlja 40 godina.

(old_image)

"Imamo već tri generacije obožavaoca Hello Kitty i nadam se da će ih u budućnosti biti još više jer ih osećam kao članove porodice", rekla je Juko Jamaguči koja Sanriovu ekipu Hello Kitty vodi od 1980.

Hello Kitty, koju je dizajnirala japanska dizajnerka Juko Šimicu kao belu mačkicu sa crvenom mašnom, osmišljena je prema japanskoj bobtejl mački. Kao lik prvi se put pojavila na novčaniku u Japanu 1974. i u Sjedinjenim Državama 1976.

Deo je kawaii segmenta japanske popularne kulture kojim se veliča umiljatost. Poznata je u celom svetu, a od prodaje ovog proizvoda godišnje se ostvari oko pet milijardi dolara.

Lik Hello Kitty je na raznim predmetima - torbice, nalepnice, olovke, tosteri, odeća, računarska oprema...
(old_image)

"Neprestano nastaju novi animirani likovi, ali ja mislim da je Hello Kitty jedini takav lik koji uspeva da se prilagodi promenama u modernom svetu”,

rekla je Jamaguči i najavila da će se tokom godine u kojoj se obeležava 40 godina njenog "rođenja" održati više događaja umiljatoj mačkici u čast, među ostalim i konvencija Hello Kitty krajem oktobra u Los Anđelesu.

Proizvedeno je i nekoliko Hello Kitty tv-serija, a o popularnosti lika govori i činjenica da su otvorena dva službena licencirana Hello Kitty tematska parka: “Harmonyland” i “Sanrio Puroland”.

Ova mačkica je za mnoge sećanje na lepo detinjstvo, ali neki od nas još uvek nose ili čuvaju nešto sa njenim likom... Nikako da izađe iz mode! A evo kako je završila i u pesmi Gospođice Avril Lavinj...

Izvor: 24sata

Pogledajte još