Ponovo nas truju mlekom: Granica za aflatoksin promenjena

Sve se u Srbiji „rešava“ preko noći, pa i problem sa dozvoljenim granicama aflatoksina u mleku. Tek što je stupio na snagu pravilnik, kojim se nivo aflatoksina spustio sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, Ministarstvo poljoprivrede usvojilo je novi pravilnik, kojim se gornja granica sada pomera na 0,25.

Odluku je donela ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, uz saglasnost ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Pravilnik je stupio na snagu 15. jula i primenjivaće se do 31. decembra ove godine.

Stručnjaci objašnjavaju da je zemljama EU bilo potrebno više od pet godina da smanje nivo aflatoksinsa sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, kod nas se to menja gotovo u trenu. Jedno je sigurno, koja god da je količina u pitanju, uvek ima nezadovoljnih.

- Posledice po stanje govedarstva u Srbiji biće nesagledive, ukoliko ostane granica aflatoksina od 0,05 mikrograma po kilogramu - rekao je Ljubiša Jovanović, predsednik UO Udruženja proizvođača mleka Srbije. - Prema svetskim standardima količina od 0,5 apsolutno je bezbedna za zdravlje ljudi i taj nivo se primenjuje svuda, osim u EU. Samo u prva dva dana, kada je počeo da važi pravilnik, bačeno je oko 100 tona mleka.

S druge strane, pokrajinska vlada protestovala je zbog odluke o povećanju nivoa aflatoksina u mleku. Kako je na vanrednoj konferenciji izjavio Branislav Bugarski, vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, nije bilo razloga da se usvaja novi pravilnik.

- Kukuruz prošlogodišnje proizvodnje je ispravan, a uz to su se i naši proizvođači mleka u junu adekvatno pripremili za primenu pravila o nivou 0,05 - naglasio je Bugarski. - Tražimo da ministarstvo objavi gde su žarišta aflatoksina u Srbiji, jer ih u Vojvodini nema.

Vlada Srbije je krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta - sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, posle poznate afere „aflatoksin“.

POSTEPENO DO EU NORMI
Radna grupa Ministarstva poljoprivrede dobila je zadatak da proceni da li je vrednost aflatoksina od 0,05 bila primerena u ovom trenutku, zbog velike katastrofe koja nas je zadesila sa poplavama, kako ne bi ugrozili i najmanjeg proizvođača mleka, objašnjava Svetlana Glumac, direktor za korporativne i regulativne poslove u kojima posluju „Imlek“ i „Subotička mlekara“.

- Da ne bi od svega napravili i ekonomsku krizu, Radna grupa odlučila je da se postepeno spušta vrednost aflatoksina na 0,05 mikrograma po kilogramu - kaže Glumac. - Ovaj normativ u vezi je sa našim ispunjavanjem obaveza ka EU, ali do trenutka priključivanja sigurno ćemo imati tu vrednost koja se zahteva. Inače, tri četvrtine stanovništva u svetu pije mleko sa količinom aflatoksina do 0,5.

izvor: Novosti

Pogledajte još