TRUDNICA NIJE ISPOŠTOVALA PROCEDURU: RFZO neće da plati 15.000 evra bolnici u Splitu!

Kovačević Stojadinov, kako su preneli beogradski mediji, neplanirano se porodila u Splitu u sedmom mesecu, beba se još nalazi u inkubatoru i splitska bolnica traži od porodice garantno pismo da će RFZO platiti troškove od 15.000 evra, što je prvostepena komisija odbila.

U RFZO objašnjavaju da troškove korišćena zdravstvene zaštite u inostranstvu snose samo uz potvrdu koja se izdaje na osnovu mišljenja izabranog lekara da osigurano lice ne boluje od akutnih ili hroničnih oboljenja uključujući i trudnoću.

“Uvidom u matičnu evidenciju RFZO utvrđeno je da se Mirjana Kovačević Stojadinov nalazila na bolovanju zbog rizične trudnoće pa joj se u skladu sa Zakonom ne bi mogla izdati potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu”, navodi se u saopštenju.

Kovačević, objašnjavaju iz RFZO, nije mogla da otputuje iz mesta prebivališta ni u drugi grad u Srbiji bez dozvole stručno-medicinskog organa matične filijale odnosno RFZO, a što je učinila.

“Imenovana je otišla u inostranstvo bez potvrde o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu, koja joj po zakonu ne bi mogla biti izdata zbog trudnoće, te je istovremeno zloupotrebila bolovanje tako što je napustila prebivalište, odnosno boravište bez saglasnosti lekarske komisije. Navedeno postupanje imenovane ima za posledicu i gubitak drugih prava iz zdravstvenog osiguranja”, navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da su zakonom i podzakonskim aktima utvrđena prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, koja se ostvaruju u tačno propisanom postupku, te svako postupanje suprotno odredbama zakona predstavlja njegovo kršenje i otvara mogućnost za razne zloupotrebe.

“Zakon o zdravstvenom osiguranju je upravo i regulisao ovakve situacije, kako bi sprečio zloupotrebe”, navode u RFZO i dodaju da fond na sebe ne može preuzimati obaveze i odgovornosti u slučaju neodgovornog ponašanja osiguranog lica.

Telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.