Obama: Avion srušio projektil s teritorije koju drže proruske snage. Putin ovo može da zaustavi, ali neće

"Njihova smrt je sramota neizrecivih razmera", ocenio je Obama u obraćanju novinarima, pozivajući na sprovođenje međunarodne istrage o nesreći. Pogledajte: Novi snimak pada malezijskog aviona

Obama je rekao i da predsednik rusije Vladimir Putin, ima najveću moć da zaustavi nasilje u Ukrajini, ali da nije odlučio da to učini, prenele su agencije.

Američki predsednik dodao je da separatistima u Ukrajini konstantno stiže pomoć Rusije, uključujući protivavionsko oružje. Saznajte kako je bračni par sa bebom izbegao smrt

Američka ambasadorka pri UN Samanta Pauer rekla je prethodno na sednici Saveta bezbednosti UN da SAD veruju da je raketa "SA-11" ispaljena iz oblasti pod kontrolom proruskih separatsta koji su se prethodno hvalili da su nabavili te rakete.

SAD ne mogu isključiti pomoć Rusije u lansiranju raketa kojima je oboren malezijski avion s 298 ljudi, dodala je ona, navodeći da je Rusija obezbedila te rakete kao i drugo teško oružje separatsitima.

"Ako zaista separatisti koje podržava Rusija stoje iza tog napada na civilni avion, onda oni i njihovi podržavaoci imaju dobar razlog da skrivaju dokaza svog zločina", rekla je Pauerova i dodala da je zato "izuzetno važno da se istaga hitno sprovede".

Savet bezbednosti UN pozvao je prethodno na "potpunu, temeljnu i nezavisnu međunarodnu istragu".

Blic

Pogledajte još