CeSID: Mladi Beograđani zadovoljni svojim životom

BEOGRAD, 10. septembar 2009. (FoNet) - Najnovije istraživanje organizacije CeSID pokazuje da je 82 odsto mladih Beograda zadovoljno svojim životom, a 43 odsto smatra da Beograd ide u dobrom smeru, što ne važi ni za jedan drugi grad u Srbiji, niti za zemlju u celini.

Na predstavljanju rezultata istraživanja o potrebama, problemima i položaju mladih Beograđana, psiholog Žarko Trebješanin  ocenio je da se taj podatak od 82 odsto zadovoljne omladine može tumačiti i time da su oni spustili svoje kriterijume, pa su u tolikoj meri zadovoljni ili ne veruju da može biti bolje.

Kako je rekao Trebješanin, mladi nisu jedinstvena kategorija, tako da bi trebalo imati u vidu i podatak da je istraživanje sprovedeno među mladima od 15 do 30 godina.

Tako je istraživanje obuhvatilo i uzrast do 25. godine, kada je, prema rečima stručnjaka, "sasvim normalno da se ljudi osećaju lepo u toj dobi".

Oni su izdržavana lica i ne dotiče ih nezaposlenost, korupcija i slični problemi, koji brinu nešto stariju mladu populaciju u kasnim dvadesetim godinama.

Iznenađuje i pozitivan odnos mladih prema gradskim vlastima, rekao je Trebješanin, ali je poražavajući podatak o njihovom učešću u organizacijama i instutucijama, svega po jedan odsto mladih aktivno je u mesnim zajednicama i nevladinim organizacijama.

Izražena je visoka spremnost omladine da izlazi na izbore, ali se oni veoma površno opredeljuju, ne zanimajući se za program stranke.

Trebješanin je ukazao i na zabrinjavajući podatak da tek devet odsto mladih čita knjige. Uz to zabrinjava i što 16 odsto omladine ne želi da putuje u zemlje Evropske unije.

Mali broj mladih konzumira kulturne sadržaje, 44 odsto svoje slobodno vreme provode u druženju i izlascima, a 85 odsto mladih Beograđana koristi internet.

Programski direktor CeSID, Đorđe Vuković, rekao je da se 55 odsto mladih izjasnilo da je putovalo u inostranstvo, ali da to ne treba uzeti kao potpunu istinu, jer značajan broj njih ne želi da prizna da nikad nisu izašli iz Srbije.

Bezbednosna kultura mladih je na visokom nivou time što 90 odsto njih smatra neprihvatljivim fizičko nasilje nad članovima porodice.

Oko polovine mladih reklo je da kad izađe s prijateljima voli da popije alkohol, što, prema Vukovićevim rečima, ukazuje da je vikendom većina njih pod dejstvom alkohola i da mnogo više njih vozi u alkoholisanom stanju, nego što su bili spremni da priznaju.

Pri istraživanju odnosa omladine prema narkoticima, nov je i zapanjujuć podatak da je pet odsto njih spremno da "u krajnjoj nuždi diluje drogu", uz stav svakog desetog adolescenta da su lake droge "dobre za opuštanje".

Analitičar Miloš Mojsilović je na osnovu predstavljenih rezultata zaključio da su mladi u Beogradu zadovoljniji svojim životom nego u ostalom delu Srbije, jer imaju veće mogućnosti iako je upitno koliko ih koriste.

Kako su se izjasnili, njihovo zadovoljstvo je najveće dostupnošću mesta za sport, kvalitetom obrazovnih ustanova, kao i solidarnošću sugrađana, komšija, a nezadovoljstvo stanjem u administraciji i upravi.

"Istraživanje o potrebama, problemima i položaju mladih u Beogradu" sprovedeno je krajem avgusta, na uzorku od 1427 ispitanika od 15. do  30. godine, za potrebe Kancelarije za mlade, Gradske uprave grada Beograda i biće upotrebljeno kao osnova za kreiranje Lokalnog akcionog plana za mlade u Beogradu.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.