Arhipelag Gulag u obaveznoj lektiri u Rusiji

MOSKVA, 10. septembra 2009. (Beta-AP) - Odlomci nekada zabranjenog romana "Arhipelag Gulag" Aleksandra Solženjicina postali su deo obavezne lektire za učenike starijih razreda opšteg obrazovanja u Rusiji.

Knjiga govori o brutalnom odnosu prema zatvorenicima u logorima u doba vladavine sovjetskog diktatora Josifa Staljina. Roman je zabranjen u Sovjetskom Savezu, a njegov autor je prognan iz zemlje. Taj roman do sada nije bio na spisku obavezne lektire, a đaci su u srednjoj školi iz književnosti izučavali Solženjicinovu pripovetku "Matrjonin dvor", a u 11. razredu u okviru predmeta književnost 20. veka "Jedan dan iz života Ivana Denisoviča".

Prema navodima agencije RIA Novosti, rusko ministarstvo kulture naložilo je školama da odlomci iz knjige uđu u obaveznu lektiru kako bi učenici bolje razumeli rusku istoriju. "Arhipelag Gulag" objavljen je 1973. godine, a u Rusiji tek 1989. Solženjicin je umro 3. avgusta 2008, a na prvu godišnjicu njegove smrti ruski predsednik Dmitrij Medvedev u poruci književnikovoj udovici istakao je da su mnoge ideje njenog muža o jačanju državnosti i razvoju demokratskih sloboda i danas aktuelne i da imaju neprolazan značaj. Solženjicin je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1970.

Pogledajte još