Susret pape sa umetnicima u novembru u Sikstinskoj kapeli

VATIKAN, 10. septembra 2009. (Beta-AFP) - Papa Benedikt Šesnaesti sastaće se 21. novembra u Sikstinskoj kapeli sa umetnicima iz celog sveta, kako bi obnovio veze između kulture i religije, saopšteno je u četvrtak u Vatikanu.

Papa će "pozvati umetnike na nastavak dijaloga sa crkvom", kazao je na konferenciji za novinare monsinjor Đanfranko Ravazi, presednik Papskog saveta za kulturu i podsetio da su veze između umetnika i crkve u prošlosti bile čvrste, ali da su trenutno "problematične". Taj dan (21. novembar) "samo je početna etapa i želeli bismo da iz tog susreta proistekne serija konkretnih koraka", precizirao je Ravazi, navodeći primer planiranog učešća Vatikana na venecijanskom Bijenalu 2011.

Poziv za susret s papom dobilo je 500 umetnika iz različitih oblasti, slikara, vajara, arhitekata, muzičara, pevača i ličnosti iz sveta zabave. Pozitivan odgovor do sada je dalo 75 umetnika, među kojima su italijanski vajar Arnaldo Pomodoro i njegov meksički kolega Sebastijan, italijanski arhitekta Mario Bota, italijanski muzičar Enio Morikone, italijanski režiser Đuzepe Tornatore i američki režiser Bob Vilson.

Pogledajte još